Składniki:
Na kąski z tuńczyka z sezamem:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
- 2 większe młode ziemniaki ugotowane
- Plaster cebuli około 1 cm grubości
- 1 jajko
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka żółtej gorczycy
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 50 g masła
- szklanka wody
- koperek
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Ciepłe ziemniaki i odsączonego tuńczyka mielimy w maszynce do mięsa razem z kawałkiem cebuli. Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Jajko roztrzepujemy. Z masy formujemy małe kąski wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mieszance sezamu, bułki i gorczycy lekko wklepując ziarenka w masę. Obtaczamy kulkę w jajku i ponownie w ziarnach
- Gotowe kulki smażymy na rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund z każdej strony.
- Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę.
- Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy do miękkości kapusty (około 20-30 minut)
- Na koniec dodajemy jogurt i koperek, doprawiamy do smaku solą.
U mnie jako przystawka: na małym talerzyku ułożyłam zgrabny kopczyk ciepłej kapusty, na wierzchu kąsek tuńczykowy. Całość ozdobiłam wstążkami ogórka.
Smacznego!
#MasterTuńczyk
ciekawe danie :) bardzo ładnie podane
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne danie. Ja wykorzystałam princes w oleju, bo taki miałam w spiżarce i wyszło pycha!
OdpowiedzUsuńabsolutny kiler, ja miałem pod ręką tego w oleju słonecznikowym i pominąłem etap jajka bo olej pomógł zewrzeć masę i przykleić mieszankę, efekt 10/10!
OdpowiedzUsuńDobre danie. :)
OdpowiedzUsuń