czwartek, 24 października 2013

Bułeczki cebulowe - wyśmienite

Mogla bym wymienić co najmniej 10 powodów dla których ciesze się, że założyłam i prowadzę tego bloga. Dziś podam jednak tylko jeden z nich - motywacja. Blog motywuje mnie, by podnosić sobie poprzeczkę w tak prozaicznym i codziennym zajęciu. Mogę przecież zebrać do kupy 30-40 ulubionych potraw mojego męża i serwować mu je zamiennie tak, że w żaden sposób nie będą miały prawa się znudzić przez najbliższą dekadę. Ale... blog musi żyć, a więc ja szukam. Rzadko powtarzam eksperymenty, nie mam na to czasu. Mąż nigdy nawet nie próbuje zgadywać co będzie na obiad - bo zapewne coś, czego nigdy jeszcze nie było :) Tak więc zaskakuję trochę jego, trochę Was... a dziś zaskoczyłam samą siebie. Nie spodziewałam się zupełnie że te bułeczki tak mnie powalą. Mogę stać i je wąchać bez końca. Jeść więcej nie mogę, bo zabraknie dla męża na kolację. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jeśli lubicie cebulkę... Bułeczki puszyste, delikatne, pachnące i rozpływające się w ustach. Właśnie dla takich przepisów prowadzę bloga... by nieustannie szukać nowości i znajdować w internecie takie rarytasy! Jestem bardzo zadowolona, że sięgnęłam dzisiaj po ten przepis.


Potrzebujesz:
3 szklanki mąki tortowej (+1 w zapasie)
7g drożdży suchych
2 łyżki masła
ćwierć szklanki mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 średnie cebule
oliwa z oliwek

Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i na małym ogniu zezłocić cebulkę. Wyłączyć gaz.
W małej misce wymieszać mleko, wodę, sól, cukier i roztopione masło.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z drożdżami. Dodać do niej zawartość małej miski i wyrobić ciasto. Można dodać jeszcze mąki, jeśli za bardzo będzie się lepiło. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Ciasto zagnieść i formować bułeczki. Układać na papierze w sporych odstępach. Z podanych składników mi wyszło 9 bułeczek.
Przykryć i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Bułeczki posmarować jajkiem rozbełtatym z łyżką mleka. piec 20 minut.

Smacznego!

Przepis oryginalny - ja dodałam jeszcze więcej cebulki, a następnym razem dodatkowo zwiększę jej ilość :))


3 komentarze:

  1. wyśmienite bułeczki, na pewno je wypróbuję :), dam znać :), pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosły :) Aniu zazdroszczę Ci kolacji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cebulowe bułeczki pyszne są :)
    Też za to lubię bloga - motywuje mnie do szukania i doskonalenia umiejętności :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...