sobota, 22 lutego 2014

Pyszne ciasto z pianką krówkową

Dziś zapraszam na świetne ciacho z masą krówkową. Pięknie sie prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.
Przepisów na biszkopt wypróbowałam już mnóstwo i za każdym razem sobie obiecuję, że nie będzie więcej eksperymentów, bo przecież mam już wystarczająco dobrych receptur. Ten przepis skusił mnie dodatkiem mleka z kawą. Muszę powiedzieć, że to jeden z lepszych biszkoptów. Juz w godzinę po upieczeniu odkroiłam nożem wierzch ciasta i wyszedł mi idealny wręcz "naleśnik" który był wilgotny i nic a nic się nie rozwalał. Chyba byłabym w stanie przekroić ten biszkopt na 4 części, chociaż krojenie biszkoptu to moja pięta achillesowa! Znakomity przepis.
Krem krówkowy nie jest za słodki - dla mnie całość idealnie skomponowana. Wilgotny biszkopt i delikatna, nie za słodka krówkowa pianka. Całość zwienczona bardzo gęstym sosem z białej czekolady, który osładza nam kompozycję.Po przekrojeniu gęstymi kroplami spływa z ciasta bardzo wolno, co mnie osobiście bardzo się podoba. Ciasto warte wypróbowania!






Potrzebujesz:

Na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (przesiać)
  • 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej 
  • 1 szklankę mleka
  • 1 łyżkę octu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki oleju
Do nasączenia biszkoptu:
  • 150 ml mleka
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 50 ml likieru orzechowego (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta:
  1. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. 
  2. Dodajemy olej i sodę oczyszczoną. Dalej miksujemy już na wolnych obrotach.
  3. Małymi partiami dodajemy mąkę. 
  4. Dolewamy ocet
  5. Dodajemy kawę rozpuszczoną w mleku (może być zimne, wystarczy porządnie wymieszać)
  6. Dno tortownicy smarujemy masłem. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
  7. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu, żeby wyrównać ciasto. Ja ten wierzch zjadłam z konfiturą - pyyycha!
  8. Szykujemy poncz: podgrzewamy mleko z kakao i cukrem aż do dokładnego połączenia składników. Gdy wystygnie dodajemy alkohol. Ponczujemy ciasto powstałą miksturą (nie wypijcie, chociaż wiem, że korci :))

Na krem:
  • 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 puszka (400g) masy krówkowej
  • 350 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka kakao
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wrzątku

Przygotowanie:
  1. śmietankę ubijamy na sztywno
  2. Rozpuszczamy i studzimy żelatynę. 
  3. Miksujemy razem masę krówkową, jogurt, kakao i cukier. 
  4. Gdy żelatyna jest płynna ale chłodna dodajemy do niej łyżkę masy i dokładnie mieszamy. Przelewamy z powrotem do kremu.*
  5. Dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  6. Wylewamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki pod przykryciem do stężenia (kilka godzin.

Na polewę:
  • 50g masła
  • 50 ml śmietanki 36% 
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Wylewamy na stężałą masę. Wsadzamy do lodówki. Gdy będzie całkiem zimna dowolnie dekorujemy ciasto - u mnie dziś draże kakaowe. Można też użyć świeżych owoców lub tego, co Wam do głowy przyjdzie.


Smacznego!


* Jeżeli wlejemy ciepłą żelatynę do zimnego kremu to najpewniej ciasto wyląduje w śmietniku. Żelatyna zastygnie przed połączeniem z innymi składnikami i utworzy grudki w kremie. Sam krem natomiast nam nie zastygnie wcale. Dlatego postępujemy stopniowo, ochładzając powoli żelatynę odrobiną kremu. W ten sposób unikniemy przykrych niespodzianek. Tego wyjasnienia zabrakło mi w oryginalnym przepisie, bo niedoświadczona osoba postępując według oryginalnych instrukcji ciasto raczej na pewno by zepsuła.


2 komentarze:

  1. Pianka i polewa bardzo smaczne. Biszkopt nas nie powalił. Konsystencja jak dla mnie gumowata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej wilgotny będzie ten biszkopt : http://tosmakuje.blogspot.com/2014/07/letnie-ciasto-z-galaretka-na-upa.html

      Polecam na przyszłość, cieszę się że chociaż pół ciasta smakowało :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...