Doskonałe ciacho "na szybko" - choć oczywiście musi mieć czas by stężeć w lodówce.
Ciasto bananowe z kajmakiem |
Składniki:
- 250 g kajmaku z puszki
- 5 opakowań herbatników
- 3 banany
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- cytryna
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietany 36 %
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać i odstawić do ostudzenia.
Mascarpone wymieszać z kajmakiem. Dodać ubitą na sztywno kremówkę. Gdy żelatyna przestygnie dodac do niej trochę masy, rozmieszać dokładnie i powoli wlewać do całej masy (najlepiej przez sitko) cały czas mieszając. Żelatyna powinna być w tej samej temperaturze co masa kajmakowa.
Przekładamy ciasto:
Banany kroimy w plasterki grubości herbatników i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
W blaszce układamy warstwę herbatników i kremu. Na kremie układamy ciasno banany i dociskamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników i tak do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa kremu. Przed wylaniem galaretki ciasto powinno trochę stężeć w lodówce. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężec wylewamy na schłodzone ciasto.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)