czwartek, 21 stycznia 2016

Szybki i pyszny bananowiec

Szybkie i łatwe w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne ciasto z masą kajmakową, przekładane bananami i herbatnikami. Prościej już się chyba nieda - przygotowanie masy zajmuje kilkanaście minut, układanie w blaszce drugie tyle i ciasto gotowe. W smaku kremowe, bananowo - kajmakowe, nie za słodkie. Wspaniale pasuje tu cytryna która równoważy smak ciasta i daje ładny kontrast smakowy i wizualny.

Doskonałe ciacho "na szybko" - choć oczywiście musi mieć czas by stężeć w lodówce.
Ciasto bananowe z kajmakiem


Składniki:

  • 250 g kajmaku z puszki
  • 5 opakowań herbatników
  • 3 banany
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • cytryna
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany 36 %
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać i odstawić do ostudzenia.
Mascarpone wymieszać z kajmakiem. Dodać ubitą na sztywno kremówkę. Gdy żelatyna przestygnie dodac do niej trochę masy, rozmieszać dokładnie i powoli wlewać do całej masy (najlepiej przez sitko) cały czas mieszając. Żelatyna powinna być w tej samej temperaturze co masa kajmakowa.

Przekładamy ciasto:
Banany kroimy w plasterki grubości herbatników i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
W blaszce układamy warstwę herbatników i kremu. Na kremie układamy ciasno banany i dociskamy. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników i tak do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa kremu. Przed wylaniem galaretki ciasto powinno trochę stężeć w lodówce. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężec wylewamy na schłodzone ciasto.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...