poniedziałek, 22 lipca 2013

Deser kawowo czekoladowy

Trzy musy razem, każdy z inną nutą. Warto spróbować.



Potrzebujesz:

200 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki żelatyny
2 jajka
60g białej czekolady
60g gorzkiej czekolady
6 płaskich łyżek cukru pudru
40g masła
1 łyżka alkoholu, może być: brandy, blue curacao, amaretto, likiery kawowe bądź inny, pasujący, albo i wcale.


Do kubka wsypać kawę i zalać wrzątkiem. Osłodzić 2 łyżkami cukru pudru. Ostudzić. Dodać alkohol.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i dodać do kawy. Dokładnie wymieszać i dodać 50 ml kremówki. Rozmieszać łyżką lub mikserem. Rozlać do 5 kieliszków i odstawić do lodówki.

Gdy masa kawowa zgęstnieje przygotowujemy musy czekoladowe.
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. W rondelku umieszczamy żółtka, 2 łyżki cukru pudru i 70 ml śmietany. Rozpuszczamy na parze (rondelek nie może dotykać wrzątku). dokładnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i rozpuszczamy je.

Połowę zawartości rondelka odlewamy do miseczki i znów przenosimy go nad parę. Dodajemy ciemną czekoladę i rozpuszczamy. Zdejmujemy rondel z pary.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy jeszcze 30 sekund. Połowę ubitej piany dodajemy do ciemnej masy czekoladowej i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę smietany kremówki, która nam została. Mieszamy i wylewamy mus do kieliszków.Odstawiamy na trochę do lodówki.

Rondelek myjemy i wlewamy do niego odłożoną wcześniej połowę masy jajecznej. Dodajemy białą czekoladę i znów nad parę - aż do roztopienia. Zdejmujemy z pary i dodajemy resztę śmietany i piany z białek. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na mus z ciemnej czekolady.

Kieliszki pozostawiamy w lodówce do stężenia ostatniej masy.

Przed podaniem można udekorować wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...