Potrzebujesz:
ciasto: (na 2 pizze średnicy 26cm)
- 500g mąki tortowej (ja używam marki lubella)
- 10g suchych drożdży lub 30g świeżych
- łyżeczkę soli i cukru
- łyżkę oliwy z oliwek
- kaszę manną
- 250 ml ciepłej wody
Sos
- 4 łyżki ulubionego ketchupu - u mnie pikantne pudliszki
- 2 łyżeczki koncentratu
- 2 łyżki wody
- zioła: oregano i bazylia, w sumie koło 1,5-2 łyżki
Na pizzę
- mozarella (ok 75g. Ja używam mlekovity)
- pieczarki (ok 4 sztuki na 1 pizzę)
- salami (ok 7 plastrów)
- cebula (4-5plasterków, pokrojonych na mniejsze części)
- odrobina żółtego sera na wierzch (tylko troszkę!)
Przygotowanie:
- drożdże wsypać do ok 50 ml ciepłej wody (ciepłej! nie używaj wrzątku!). Dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na chwilkę.
- Do dużej miski wsypać resztę mąki, sól, dodać oliwę. Wlać drożdże, wodę i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h.
- Z ciasta oddzielić połowę i wyłożyć na blat/stolnicę wysypaną kaszą manną. Rękoma rozciągnąć na szerokość tortownicy.
- Spód tortownicy wysmarować masłem, położyć na nim ciasto i rozklepać je jeszcze dłońmi, by wystawało poza. Obsypać brzegi żółtym serem i zwinąć do środka. Posmarować ciasto połową sosu i wyłożyć na nie pokruszoną mozzarellę. Dołożyć salami, pokrojone w półplastry pieczarki i cebulę. Posypać odrobiną żółtego sera.
Piec 12-15 minut w 220 stopniach na samym dole piekarnika.
Pozostałe ciasto użyć do przygotowania drugiej pizzy.
Oczywiście dodatki dowolne, ale zdecydowanie zachęcam do używania mozzarelli.
Smacznego!
Dobrze wiedzieć, że ktoś ma sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. :)
OdpowiedzUsuń