Desery o łatwym stopniu trudności, chociaż ze względu na ilość różnych smaków będzie troszkę zmywania.
Mimo wszystko zdecydowanie warto spróbować.
Potrzebujesz:
Masa borówkowa:
- 200 ml śmietanki 36 %
- 100 g borówek
- 3 łyżki cukru
(składniki zmiksować)
Masa malinowa:
- 200 ml śmietanki 36%
- 100g malin
- 3 łyżki cukru
(składniki zmiksować)
Masa śmietanowo-waniliowa
-200 ml śmietanki 36%
- 200 ml serka homogenizowanego waniliowego
- cukier wanilinowy
(składniki zmiksować)
Dodatkowo:
1 -1,5 opakowania żelatyny
biszkopty (drobno pokruszyć)
czajnik pod ręką
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie masy. Pokrusz kilka biszkoptów.
Przygotuj sobie 4 szklanki małe i 4 szklanki duże. W dużych będzie finalnie deser.
3 małe szklanki zapełnij do połowy po jednym z musów.
W czwartej małej szklance rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny . Dodaj ją do tego musu, który akurat zamierzasz wlać do wysokiej szklanki (przekładanie w dowolnej kolejności). Znów rozpuść łyżeczkę żelatyny i wymieszaj z kolejną porcją musu, znów przelej do wysokiej szklanki.
4 wysokie szklanki napełnione pierwszą warstwą któregoś z kremów odstaw do lodówki do stężenia (szybko).
Wyjmij i tak samo przygotuj kolejne warstwy.
Uwagi:
Po warstwie malinowej warto dać pokruszone biszkopty. Słabiej tężeje.
Teoretycznie nie trzeba żelatyny do masy śmietanowej, ale i tak zalecam użycie. Zmieni to konsystencję na bardziej płynną i będzie można masę wlewać, a nie przekładać do szklanek. Dzięki temu nie upaćkamy brzegów śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)