wtorek, 20 sierpnia 2013

Kurczak chilli zapiekany pod kołderką pieczarkową

Zdrowa, pyszna potrawa, która mogłaby nawet uchodzić za dietetyczną, gdyby nie odrobina sera topionego.
Ta odrobina w połączeniu z pieczarkami tworzy pyszną kołderkę na soczystym mięsie. Mniam!


Potrzebujesz:
1 podwójną pierś kurczaka (u mnie mała, koło 350g)
30 dag pieczarek
1 dużą cebulę
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki ketchupu
łyżkę oliwy z oliwek
6 plastrów sera topionego (u mnie tostowy)

Przygotowanie:
Mięso pokroić jak na kotlety i umieścić w miseczce. Zalać mieszanką sosu chili, ketchupu i oliwy z oliwek.
 Pozostawić w lodówce na minimum godzinę.
Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie bardzo gorąca wrzucić pieczarki z cebulą i smażyć na największym ogniu często mieszając. Zrumienić z każdej strony i wyłączyć ogień.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięso i przykryć je pieczarkami z cebulą.


Na pieczarki położyć plastry sera tak, by przykryły całość. Ja użyłam 6 plastrów.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.

U mnie podane z surówką i gotowanym brokułem.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie zapiekane pod pierzynką mięsko, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...