Ta odrobina w połączeniu z pieczarkami tworzy pyszną kołderkę na soczystym mięsie. Mniam!
Potrzebujesz:
1 podwójną pierś kurczaka (u mnie mała, koło 350g)
30 dag pieczarek
1 dużą cebulę
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki ketchupu
łyżkę oliwy z oliwek
6 plastrów sera topionego (u mnie tostowy)
Przygotowanie:
Mięso pokroić jak na kotlety i umieścić w miseczce. Zalać mieszanką sosu chili, ketchupu i oliwy z oliwek.
Pozostawić w lodówce na minimum godzinę.
Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie bardzo gorąca wrzucić pieczarki z cebulą i smażyć na największym ogniu często mieszając. Zrumienić z każdej strony i wyłączyć ogień.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć mięso i przykryć je pieczarkami z cebulą.
Na pieczarki położyć plastry sera tak, by przykryły całość. Ja użyłam 6 plastrów.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
U mnie podane z surówką i gotowanym brokułem.
Smacznego!
Uwielbiam takie zapiekane pod pierzynką mięsko, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń