wtorek, 20 sierpnia 2013

Surówka z marchwi - czy robisz ją dobrze?

Najlepsza i najzdrowsza surówka z marchwi.
Warto wiedzieć, że tym, co w marchwi najzdrowsze jest witamina A. Problem z nią taki, że jest rozpuszczalna w tłuszczach, i razem z tłuszczem należy ją przyjmować. Raczej nie smarujemy marchewek masłem przed podaniem, a szkoda :) Ja polecam surówkę z dodatkiem oliwy. Niewiele jej wystarczy, by wydobyć to, co w marchwi najlepsze.


Potrzebujesz:
4 średniej wielkości marchewki (użyłam młodych)
1 średnie jabłko, raczej słodkie, może być słodko kwaśne
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1/3 części cytryny

opcjonalnie, jeśli trafi nam się kwaśne jabłko możemy dosłodzić łyżeczką cukru.

Przygotowanie:
marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy oliwę i sok, dokładnie mieszamy. Gotowe!

Surówka oprócz tego, ze jest zdrowa i pyszna, to jeszcze ma wspaniały aromat. Od razu ma się ochotę zjeść.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. zdrowo , lekko , marchew rządzi!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzisz, intuicyjnie zawsze przyrządzam marchew dobrze, bo surówkę robię z odrobiną oliwy z oliwek, a z kolei jak mam marchew na ciepło to z odrobiną roztopionego masła. Swoją drogą dzięki za tą praktyczną informację o przyswajalności witaminy A.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...