środa, 14 sierpnia 2013

Tarta z mięsem mielonym

Tarta z sosem bolońskim. Dużo prostsza w wykonaniu niż lasagne. Ładnie się kroi, ładnie wygląda, wspaniale smakuje. Dla amatorów bardzo mięsnych potraw.

tarta z mięsem mielonym




Potrzebujesz:
Ciasto:
200g mąki tortowej
120g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli

Farsz:
0,5kg mięsa mielonego (dowolne)
1 duża cebula
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu (może być z kostki)
1 duży ząbek czosnku
papryka słodka i ostra
oregano
pieprz

200g żółtego sera do posypania tarty.

Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej kawałki masła i zagnieć dłońmi. Dodaj sól i jajko i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki (jeśli się za bardzo klei) lub łyżkę zimnej wody (jeśli nie chce się kleić). Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso i przyprawy, chwilę posmaż i wlej bulion i koncentrat. Trzymaj na ogniu póki sos ładnie nie zgęstnieje (ma zostać prawie samo mięsko) ok 5-7 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim wysmarowaną masłem tortownicę. Wyrównaj brzegi, powinny mieć wszędzie ok 2 cm wysokości. Nadmiar ciasta odetnij.
Tartę podpiecz w piekarniku 7 minut. Wyjmij i nałóż farsz. Posyp startym serem i oregano. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Też robiłam kiedyś taką tartę! Pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem w trakcie robienia tarty. Dam znac, jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że smakowało :)

      Usuń
    2. Wyszla pyszna. Dziekuje za przepis. Moi mezczyzni wcinali az milo :)

      Usuń
    3. Bardzo sie cieszę :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja osobiście dodałem do przepisu 3 rodzaje papryki w postaci surowej + małą chili :-) Danie syte i pyszne!! Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyszło, ja dodałam na wierzch plasterki pomidora dla ozdoby. Brzuchy najedzone :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...