Tort "Bajeczny" |
Mini torcik a'la Ferrero Rocher czy Bajeczne. W porównaniu do innych tortów niezbyt pracochłonny. Pięknie się kroi i prezentuje na stole. W smaku bardzo intensywnie czekoladowy, słodki, chociaż nie przesłodzony. Jeden kawałeczek wystarczy :)
Warto go wyjąć z lodówki na kilka godzin przed podaniem żeby masa zdążyła trochę zmięknąć.
Torcik zrobiłam w silikonowej formie o średnicy 15 cm. Można użyć małej tortownicy.
Składniki:
Na biszkopt czekoladowy:
- 50 g mąki pszennej tortowej (około 0,5 szklanki)
- 50 g cukru (około 1/4 szklanki)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Na masę bajeczną:
- 2 wafelki "góralki"
- 3 czubate łyżki nutelli
- 1 gorzka czekolada
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa czekoladowa
- 1 gorzka czekolada
- pół mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 36 %
Pralinki Ferrero Rocher do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Masło roztapiamy w rondelku nad małym ogniem. Gdy się rozpuści zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- Całe jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste i podwoją swoją objętość (około 5 minut)
- Do jajek wlewamy powoli przestudzoną czekoladę cały czas miksując na wolnych obrotach. Gdy się połączy małymi porcjami dodajemy mąkę i mieszamy już tylko łopatką. Masę z mąką mieszamy jak najkrócej.
- Piegarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wylewamy do silikonowej formy. jeśli uzywamy tortownicy to najpierw natłuszczamy dno a następnie wykładamy je papierem do pieczenia.
- Pieczemy do suchego patyczka około 25 minut
- Studzimy.
Masa:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
- Wafelki kroimy w kostkę
- Miksujemy chłodną czekoladę z masłem i nutellą na jednolitą masę.
- Do masy dodajemy wafelki, mieszamy.
Polewa:
Składniki polewy umieszamy w rondlu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej często mieszając.
Składanie tortu:
Biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną umieszczamy w formie. Wykładamy masę, przykrywamy drugą połową biszkoptu i dociskamy. Dekorujemy polewą i pralinkami
Smacznego!
Modelka :) |
Pyszności! :D
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda na naprawdę bardzo słodkie...ale i tak mam rozmarzone oczy jak modelka ze zdjecia :) Ten kawałek wygląda, jakby miał uszka myszki Miki :)
OdpowiedzUsuńCUUUUUUUDNY :*
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!
Piękny! :)
OdpowiedzUsuńhmmm, myślę, że taki torcik bardzo by mi smakował, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńSłodki psiak :)
czy moge prosić o nazwe dania link ze zdjęcia na banerku pierwszego od lewej ?
OdpowiedzUsuńo ile dobrze zrozumiałam chodzi o torcik truskawkowy bez pieczenia http://tosmakuje.blogspot.com/2013/11/torcik-truskawkowy-bez-pieczenia.html
Usuńnie to z jajakmi ;)
Usuńz jajek to tam tylko frittata jest :) To na moim drugim blogu :)
Usuńhttp://fit-appetit.blogspot.com/2014/08/frittata-z-warzywami-i-chilli.html
nie z jajkami sadzonymi pierwsze zdjecie od lewej na banerku u góry ;)
UsuńA ja zrozumiałam że chodzi o banerki po lewej :)
UsuńU góry to jest zapiekanka bolońska :) http://tosmakuje.blogspot.com/2014/06/zapiekanka-bolonska-z-ziemniakami.html
dziekuje to to ;)
UsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń