wtorek, 27 stycznia 2015

Tort Bajeczny

Tort "Bajeczny"

Mini torcik a'la Ferrero Rocher czy Bajeczne. W porównaniu do innych tortów niezbyt pracochłonny. Pięknie się kroi i prezentuje na stole. W smaku bardzo intensywnie czekoladowy, słodki, chociaż nie przesłodzony. Jeden kawałeczek wystarczy :)

Warto go wyjąć z lodówki na kilka godzin przed podaniem żeby masa zdążyła trochę zmięknąć.
Torcik zrobiłam w silikonowej formie o średnicy 15 cm. Można użyć małej tortownicy.

Składniki:
Na biszkopt czekoladowy:

  • 50 g mąki pszennej tortowej (około 0,5 szklanki)
  • 50 g cukru (około 1/4 szklanki)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
Na masę bajeczną:
  • 2 wafelki "góralki"
  • 3 czubate łyżki nutelli
  • 1 gorzka czekolada
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
Polewa czekoladowa
  • 1 gorzka czekolada
  • pół mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki 36 %
Pralinki Ferrero Rocher do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt:
  1. Masło roztapiamy w rondelku nad małym ogniem. Gdy się rozpuści zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
  3. Całe jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste i podwoją swoją objętość (około 5 minut)
  4. Do jajek wlewamy powoli przestudzoną czekoladę cały czas miksując na wolnych obrotach. Gdy się połączy małymi porcjami dodajemy mąkę i mieszamy już tylko łopatką. Masę z mąką mieszamy jak najkrócej.
  5. Piegarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę wylewamy do silikonowej formy. jeśli uzywamy tortownicy to najpierw natłuszczamy dno a następnie wykładamy je papierem do pieczenia. 
  6. Pieczemy do suchego patyczka około 25 minut 
  7. Studzimy.
Masa:
  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
  2. Wafelki kroimy w kostkę
  3. Miksujemy chłodną czekoladę z masłem i nutellą na jednolitą masę.
  4. Do masy dodajemy wafelki, mieszamy. 
Polewa:
Składniki polewy umieszamy w rondlu i rozpuszczamy w kąpieli wodnej często mieszając. 

Składanie tortu:
Biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną umieszczamy w formie. Wykładamy masę, przykrywamy drugą połową biszkoptu i dociskamy. Dekorujemy polewą i pralinkami


Smacznego!


Modelka :)



14 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda na naprawdę bardzo słodkie...ale i tak mam rozmarzone oczy jak modelka ze zdjecia :) Ten kawałek wygląda, jakby miał uszka myszki Miki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. CUUUUUUUDNY :*
    Serdeczności!!

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm, myślę, że taki torcik bardzo by mi smakował, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie czekoladowe pyszności :)
    Słodki psiak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy moge prosić o nazwe dania link ze zdjęcia na banerku pierwszego od lewej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ile dobrze zrozumiałam chodzi o torcik truskawkowy bez pieczenia http://tosmakuje.blogspot.com/2013/11/torcik-truskawkowy-bez-pieczenia.html

      Usuń
    2. z jajek to tam tylko frittata jest :) To na moim drugim blogu :)
      http://fit-appetit.blogspot.com/2014/08/frittata-z-warzywami-i-chilli.html

      Usuń
    3. nie z jajkami sadzonymi pierwsze zdjecie od lewej na banerku u góry ;)

      Usuń
    4. A ja zrozumiałam że chodzi o banerki po lewej :)

      U góry to jest zapiekanka bolońska :) http://tosmakuje.blogspot.com/2014/06/zapiekanka-bolonska-z-ziemniakami.html

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...