Zdrowy chleb z ziarnami |
Jakiś czas temu podobny przepis zamieściłam na moim drugim blogu
http://fit-appetit.blogspot.com/ - tam też znajdziecie więcej informacji o orkiszu
Ten przepis równiez kwalifikuje się na bloga o zdrowym odżywianiu ale pomyślałam, że nie tylko osoby zainteresowane tą tematyką mogą się w tym chlebie zakochać.
Jest wilgotny, ma chrupiącą skórkę i lekko orzechowy posmak. Pięknie się kroi, od 2 dnia nawet w 2 mm kromki. Pierwszego dnia trzeba ciut grubiej.
Zachowuje świeżość nawet do tygodnia - wystarczy przechowywać dokładnie zawinięty w czystą bawełnianą ściereczkę.
Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Wyrasta tylko raz - już w foremkach, co zaoszczędza sporo czasu.
Dla mnie to chleb numer 1 więc musiałam się z Wami tym przepisem podzielić :)
Dziś wersja z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Ze względu na dużą ilość ziaren chleb nie wyrośnie aż po brzegi formy - będzie niższy niż ten z samym siemieniem.
Uwaga: do przygotowywania potraw z orkiszem nie należy używać naczyń aluminiowych, z uszkodzoną emalią lub teflonem.
Składniki:
- 800 g mąki orkiszowej * (u mnie typ 1100, ekologiczna)
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (+ 1-2 łyżki do posypania)
- 3/4 szklanki pestek słonecznika (+ 1-2 łyżki do posypania)
- 600 ml ciepłej (nie gorącej ) wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 płaskie łyżeczki soli morskiej
- 7g (1 saszetka) suchych drożdży
- 1-2 łyżki mleka
- masło + otręby do wysmarowania i wysypania keksówek. U mnie otręby żytnie bo takie akurat miałam, ale mogą być inne
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z drożdżami.
- Dodać ciepłą wodę, olej, sól. Wyrobić ciasto. Powinno się mocno kleić do rąk, nie dosypujemy więcej mąki. Wyrabiamy koło 5-7 minut.
- Na sam koniec dodajemy siemię lniane i chwilę wyrabiamy żeby się połaczyło.
- 2 keksówki smarujemy masłem i wysypujemy otrębami (dokładnie całe dno i brzegi po samą górę)
- Przekładamy ciasto do keksówek (powinno sięgac około połowy wysokości). przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto wyrośnie (do około 3/4 wysokości formy)
- Silikonowym pędzelkiem smarujemy chlebki mlekiem. Posypujemy siemieniem i słonecznikiem
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 35-40 minut.
- Studzimy na kratce
Smacznego!
Na zdjęciu chleb z pesto i kiełkami pora. Przepis na pesto pojawi się na blogu http://fit-appetit.blogspot.com/ już jutro, wraz z pulpetami curry, zapraszam!
Chleb orkiszowy z pesto |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)