Łatwe w wykonaniu, całkiem zdrowe danie. Polecam użycie mięsa indyka. Ponoć dużo zdrowsze, niż wieprzowina, a dla mnie także dużo smaczniejsze.
Potrzebujesz:
0,5kg mielonego mięsa
1 cebulę
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
mąkę
koncentrat pomidorowy (dodaję 2 te najmniejsze słoiczki)
2 marchwie
Przyprawy: u mnie świeża bazylia, suszony tymianek, pieprz i sól
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem z mięsem, jajkiem i kaszą. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj małe kulki i obtaczaj je dokładnie w mące.
W dużym garnku rozgrzej tyle wody, żeby przykryła pulpety. Gdy zacznie wrzeć dodaj marchew startą na grubych oczkach. Wrzuć połowę pulpetów i gotuj 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i włóż drugą porcję.
Gdy druga część pulpetów już się ugotuje dołóż do garnka pierwszą. Dodaj koncentrat i przypraw do smaku. Pogotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby sos zagęść mąką ziemniaczaną (1 łyżka) rozrobioną w 1/4 szklanki zimnej wody i jeszcze chwilę pogotuj.
U mnie w zestawie z kluskami śląskimi
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)