czwartek, 29 sierpnia 2013

Kluski śląskie

Pyszne i delikatne. Łatwe w przygotowaniu, niezbyt pracochłonne.
Ja lubię do wszelkich sosów.



Potrzebujesz:

1 kg ziemniaków
1 jajko
mąkę ziemniaczaną
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Zostawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść na gładką masę. Wyrównać w garnku i podzielić na cztery części (czymkolwiek zrób 2 linie w poprzek ziemniaków, by podzielić je jak tort).
Wyjmij 1 część ziemniaków i to miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko i wcześniej wyjęte ziemniaki. Zagnieć na jednolite ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. W razie czego dodaj mąki.

Zagotuj osoloną wodę. Z masy ziemniaczanej formuj kuleczki. Spłaszcz lekko w dłoni i zrób dziurkę palcem.
Wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wlasnie je robie. Dam znac, jak wyjdą.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...