środa, 8 kwietnia 2015

Bardzo soczysta karkówka - prosty i niezawodny sposób

Taka karkówka jest u nas na każde święta, ale robię ją również i bez okazji. To ulubione mięso mojego męża, a i dla mnie jest idealna mimo, że normalnie akurat za tym mięsem mniej przepadam, wolę chudsze kawałki. Karkówka z tego przepisu wychodzi zawsze bardzo soczysta i aromatyczna. Jest tylko taki kłopot, że trzeba wytrzymać - i nie próbować od razu po upieczeniu. Cały sekret w tym, by nie rozcinać od razu rękawa i nie pozwalać mięsu odparować. Wtedy zachowa wszystkie soki i będzie idealnie krucha, soczysta i pełna smaku.

Przepis polecam wszystkim fanom domowych mięs - nie zawiedziecie się.

Soczysta karkówka pieczona w rękawie

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 3 płaskie łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu 
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
+ rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W miseczce rozcieramy przyprawy: przeciśnięty czosnek, majeranek, sól, cząber, jałowiec, pieprz i olej - ucieramy na pastę.
Pastą nacieramy mięso z każdej strony. Wkładamy do szczelnego pojemnika plastikowego i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. 

Mięso przekładamy do rękawa i wlewamy do niego płyn z pojemnika (nie będzie go dużo)
Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy szpilką w kilku miejscach. 
Blachę z rękawem wstawiamy na jedną z niższych półek piekarnika (rękaw napęcznieje i potrzebuje sporo miejsca na górze).
Pieczemy 1,5 godziny w 200 stopniach (zasada 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa)

i najważniejsze:
Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i tylko lekko go uchylamy, lecz nie otwieramy. Nie otwieramy też rękawa. 
Pozostawiamy mięso do wystudzenia w zamkniętym piekarniku (dobrych kilka godzin trzeba się wstrzymać z degustacją, ale warto, dzięki tej sztuczce mięso będzie bardzo soczyste).
Tą metodę możecie również wykorzystać piekąc karkówkę z innymi przyprawami, jeśli macie jakieś swoje ulubione kompozycje. 

Tuż po wyjęciu mięsa będzie się ono jeszcze kiepsko kroiło - dopiero po kilku godzinach w lodówce będzie możliwe pokrojenie mięsa na cienkie plasterki.


Smacznego!

Karkówka pieczona w rękawie

9 komentarzy:

  1. U mnie też dzisiaj karkówka :) pycha takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis ukradł profil który na facebooku ma nazwę Pyszne Przepisy https://www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/?fref=photo&__mref=message_bubble

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za informację. Podjęłam odpowiednie kroki i już zniknęła strona. Oj nie cierpię takiego cwaniactwa ale co poradzić ...

      Wszystkiego dobrego w Nowym Roku i jeszcze raz dziękuję za informację

      Usuń
  3. Pyszne, to malo powiedziane. Mięsko jest super 😉 dziekuje za tak łatwy i szybki przepis na mniamniusie mięsko 🙌

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso bardzo fajnie wyszło, ale przez moją nadgorliwość dodałem jeszcze całą kostkę rosołową...i jest trochę za słone. Nastepnym razem wyjdzie lepiej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie z kostką będzie za słone, w końcu w jej składzie jest głównie sól. Generalnie kostki to sól, utwardzone tłuszcze i wzmacniacze smaku. Warto zrezygnować z ich kupowania :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Karkówka wyszła super pyszniasta, mniam, mniam ;)) A czy szynka może być robiona z tego przepisu czy jest jakiś inny ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak mozna nie rozcinac worka zmiesem, jak sie go przygotowalo na obiad

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...