czwartek, 6 sierpnia 2015

Najlepszy sernik - kremowy, puszysty i zawsze się udaje.

Dla mnie to najlepszy sernik na świecie. Lekki, puszysty, pełny smaku i aromatyczny. Przygotowuję go w wielu wariantach: puszysty sernik sernik czekoladowy a teraz zapraszam na sernik z białą czekoladą i malinami. To mój smak numer 1 i absolutnie ulubione ciasto całej rodziny. Co prawda w różnych wariantach, ale nikt nie wyobraża sobie bez niego świąt - musi być zrobiony sernik na święta, obowiązkowo!
Spróbujcie upiec, nie zawiedziecie się :)

Puszysty sernik z białą czekoladą i malinami

Składniki:
Spód: (masło, jajka i śmietana powinny być zimne)

  • pół kostki Kasi
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 36 %
Sernik:
  • 1 kg białego sera
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 8 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 małe opakowanie świeżych malin
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy pozostałe składniki spodu i zagniatamy jednoliste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
  3. Ser mielimy. Do sera dodajemy cukier i cukier wanilinowy, dokładnie rozcieramy. 
  4. Do sera przekładamy wystudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy sypki budyń, ubitą na sztywno pianę z białek i ubitą śmietanę - po dodaniu każdego składnika dokładnie mieszamy masę serową.
  6. Duże naczynie* wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wkładamy spód i rozprowadzamy równo palcami (wylepiamy dno jak plasteliną)
  7. Na spód wylewamy ciasto. W wierzch masy serowej wciskamy maliny (co około 1-2 cm)
  8. Pieczemy godzinę w 200 stopniach
* w jakim naczyniu ja piękę serniki pokazałam już tutaj. jeśli nie macie takiego naczynia upieczcie w najwyższej blaszce jaką macie - sernik rośnie bardzo wysoko. Nie wypelniałabym blaszki wyżej niż do 3/4 wysokości. W podanym linku zobaczycie sernik podczas pieczenia, jak urósł do wysokości 12 cm.

Smacznego!

A kto to się skrada do mojego kawałka? :)




8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie!
    Jako fanka serników, ślinię się wręcz do monitora! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki rozmiar foremki? Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na końcu posta jest podane :) W linku można zobaczyć jak wysoko rośnie sernik. Ja piekę w naczyniu 25x34 i 12 cm głębokości

      Usuń
  3. Czy przy 200 stopniach nie będzie się przypalał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę z papierem do pieczenia i w dość nietypowym naczyniu (wyżej jest podany link jak to wygląda) i mi się nigdy nie przypalił nawet odrobinę a zdarza mi się jeszcze wydłużać czas pieczenia

      Usuń
  4. Czy ciasto można mieszać mikserem,czy trzeba ręcznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale przed dodaniem białek. Potem już tylko łopatką

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...