Spróbujcie upiec, nie zawiedziecie się :)
Puszysty sernik z białą czekoladą i malinami |
Składniki:
Spód: (masło, jajka i śmietana powinny być zimne)
- pół kostki Kasi
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 36 %
Sernik:
- 1 kg białego sera
- 500 ml śmietany kremówki
- 8 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 małe opakowanie świeżych malin
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy pozostałe składniki spodu i zagniatamy jednoliste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
- Ser mielimy. Do sera dodajemy cukier i cukier wanilinowy, dokładnie rozcieramy.
- Do sera przekładamy wystudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy żółtka i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy sypki budyń, ubitą na sztywno pianę z białek i ubitą śmietanę - po dodaniu każdego składnika dokładnie mieszamy masę serową.
- Duże naczynie* wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wkładamy spód i rozprowadzamy równo palcami (wylepiamy dno jak plasteliną)
- Na spód wylewamy ciasto. W wierzch masy serowej wciskamy maliny (co około 1-2 cm)
- Pieczemy godzinę w 200 stopniach
* w jakim naczyniu ja piękę serniki pokazałam już tutaj. jeśli nie macie takiego naczynia upieczcie w najwyższej blaszce jaką macie - sernik rośnie bardzo wysoko. Nie wypelniałabym blaszki wyżej niż do 3/4 wysokości. W podanym linku zobaczycie sernik podczas pieczenia, jak urósł do wysokości 12 cm.
Smacznego!
A kto to się skrada do mojego kawałka? :)
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJako fanka serników, ślinię się wręcz do monitora! :)
A jaki rozmiar foremki? Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa końcu posta jest podane :) W linku można zobaczyć jak wysoko rośnie sernik. Ja piekę w naczyniu 25x34 i 12 cm głębokości
UsuńCzy przy 200 stopniach nie będzie się przypalał?
OdpowiedzUsuńJa piekę z papierem do pieczenia i w dość nietypowym naczyniu (wyżej jest podany link jak to wygląda) i mi się nigdy nie przypalił nawet odrobinę a zdarza mi się jeszcze wydłużać czas pieczenia
UsuńCzy ciasto można mieszać mikserem,czy trzeba ręcznie?
OdpowiedzUsuńMożna ale przed dodaniem białek. Potem już tylko łopatką
Usuńczy ser może być z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak :) sernik też się uda
UsuńCzy zamiast kakao do spodu można dodać czekoladę deserową?
OdpowiedzUsuń