Ciasto zniknęło w kilka minut mimo iż wszyscy zgodnie twierdzili, że "tylko kawałeczek" bo w taki upał na słodkie nie mają ochoty :)
Do ciasta użyłam truskawek ale z powodzeniem można je zastąpić innymi owocami, odpowiednio zmieniając też smak galaretki.
Składniki: (tortownica 26 cm)
biszkopt:
- 50g mąki
- 50g cukru
- 2 jaja
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g masła
Krem budyniowy:
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 0,8 l mleka
- 150g masła
- 0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 1 kg owoców
- 3 opakowania galaretki
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut lub do suchego patyczka. Ostudź.
Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut lub do suchego patyczka. Ostudź.
Krem budyniowy:
0,6 l mleka zagotuj razem z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Dodaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj trzepaczką aż utworzy się budyń.
Na paterze zapnij obręcz tortownicy, wyłóż biszkopt i wylej na niego gorącą masę budyniową. Wyrównaj - budyń nie może odstawiać nigdzie od tortownicy. Gdy trochę przestygnie wstaw do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.
Galaretka:
Owoce umyj, osusz, wedle uznania możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuść w 1 litrze wrzątku.
Na ostudzony budyń wyłóż połowę owoców i zalej połową tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki. Gdy stężeje dodaj resztę owoców i galaretki. Odstaw do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Najlepsze są! Piękne warstwy Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńSama radość, gdy ciasta znikają tak szybko :)