środa, 30 lipca 2014

Letnie ciasto z galaretką (na upał)

Tego typu ciasta najbardziej lubię w upały - dużo galaretki i owoców. Do tego wybrałam biszkopt z gorzką czekoladą oraz krem budyniowy - poezja!

Ciasto zniknęło w kilka minut mimo iż wszyscy zgodnie twierdzili, że "tylko kawałeczek" bo w taki upał na słodkie nie mają ochoty :) 

Do ciasta użyłam truskawek ale z powodzeniem można je zastąpić innymi owocami, odpowiednio zmieniając też smak galaretki. 



Składniki: (tortownica 26 cm)

biszkopt:
  • 50g mąki
  • 50g cukru
  • 2 jaja
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
Krem budyniowy:
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 0,8 l mleka
  • 150g masła
  • 0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
  • 1 kg owoców
  • 3 opakowania galaretki
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut lub do suchego patyczka. Ostudź.
Krem budyniowy:
0,6 l mleka zagotuj razem z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Dodaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj trzepaczką aż utworzy się budyń. 
Na paterze zapnij obręcz tortownicy, wyłóż biszkopt i wylej na niego gorącą masę budyniową. Wyrównaj - budyń nie może odstawiać nigdzie od tortownicy. Gdy trochę przestygnie wstaw do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny. 
Galaretka:
Owoce umyj, osusz, wedle uznania możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuść w 1 litrze wrzątku.
Na ostudzony budyń wyłóż połowę owoców i zalej połową tężejącej galaretki. Wstaw do lodówki. Gdy stężeje dodaj resztę owoców i galaretki. Odstaw do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Najlepsze są! Piękne warstwy Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :)
    Sama radość, gdy ciasta znikają tak szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...