środa, 23 lipca 2014

Quesedillas najlepsze

Pyszna przekąska imprezowa z pieczonym udźcem indyka i pikantną salsą. Wyrazista, chrupiąca, aromatyczna. Można usmażyć na patelni a potem krótko odgrzewać na grillu pojedyncze kawałki.

Ja quesedillas przygotowałam na imprezę, więc z podanych składników wychodzi solidna porcja. Jeśli robicie tylko dla domowników to proponuję z połowy porcji.

Polecam, uwielbiamy tą przekąskę :)



Składniki:

  • 2 kawałki pieczonego udźca indyka z tego przepisu (można upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce)
  • około 16 placków pszennej tortilli
  • 350-400 gram twardego żółtego sera
  • pół kostki masła
Salsa:
  • 4 pomidory
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • garść świeżej kolendry
  • sok z połowy limonki
  • płaska łyżeczka chilli
Przygotowanie:
  1. Pomidory kroimy w kostkę (tylko miąższ, bez pestek)
  2. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną kolendrę i bardzo drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy sokiem z limonki i przyprawą chilli.
  3. Mięso rwiemy na nieduże strzępki. 
  4. Ser ścieramy na grubych oczkach
Składanie quesedillas:

  1. Na desce do krojenia układamy placek tortilli. Posypujemy go cienko serem. Na ser wykładamy równomiernie trochę mięsa (około garstki). Na to 2 łyżki salsy. Uważajmy, by wszystko rozprowadzić równomiernie. Składników nie może być nadmiar bo placki się nie skleją. Salsę znów przykrywamy odrobiną sera i od góry dociskamy drugi placek. Na wierzch kładziemy cienki plasterek masła.
  2. na patelni rozgrzewamy cienki plasterek masła i przekładamy na niego quesedillas. Smażymy na małym ogniu do momentu aż masło z wierzchu będzie płynne - wtedy rozsmarowujemy je i odwracamy placek (to nie jest problematyczne, placek od góry jest zimny i można go trzymać całą ręką)
  3. smażymy 2-3 minuty i zsuwamy na talerz. kroimy radełkiem w trójkąty jak pizzę. 
  4. Podajemy gorące.
Smacznego!


2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...