Sama obręczy nie posiadam. Raczej to dla mnie zbędny wydatek biorąc pod uwagę, że to samo można osiągnąć zwykłą folią ofertówką przyciętą i obwiązaną taśmą klejącą. I gotowe! Tania wersja cukierniczych obręczy zawsze pod ręką, bez zbędnych kosztów. Zachęcam Was do kreatywności w kuchni. Zamiast się martwić, że czegoś nie ma warto się zastanowić jak to zastąpić.
Składniki:
- 2 udźce indyka bez kości (u mnie około 1 kg)
- 2 szklanki bulionu
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 duże cebule
- 2 woreczki ryżu
- garść suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- 1 cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Dodać musztardę i miód, wymieszać.
- Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z największych błon. Może być widoczna duża żyła - należy ją wykroić.
- Mięso włożyć do zamykanego pojemnika i dokładnie obtoczyć w musztardowej marynacie. Zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
- Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki 2h przed pieczeniem by nabrało temperatury pokojowej. W tym samym czasie Zagotowujemy bulion i zalewamy nim pokruszone grzyby. Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
- W rękawie do pieczenia układamy plastry cebuli (około 0,5 cm grubości). Wykładamy na nie mięso i oblepiamy je jeszcze marynatą, która została w pojemniku.
- Do bulionu grzybowego dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pół szklanki wlewamy do rękawa z indykiem.
- Rękaw związujemy z obu stron i dziurawimy w kilkunastu miejscach szpilką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Indyka ustawiamy na pierwszym od dołu poziomie piekarnika.
- 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw. W tym czasie szykujemy też risotto.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy surowy ryż. Chwilę smażymy aż ryż wchłonie oliwę. Dolewamy pół szklanki bulionu grzybowo pomidorowego, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż ryż wypije bulion. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu. Trzeba ryżu pilnować, bo gdy zabraknie mu bulionu może sie przypalić.
- Jeśli cały bulion wykorzystany a ryż wciąż lekko twardy to można podlewać po odrobinie wody.
Podanie:
Na środku talerza układamy obręcz. Na dno przekładamy ryż i uklepujemy. Na ryż wykładamy pokrojonego indyka. Polewamy sosem, który wytopił się z mięsa przy pieczeniu.
Na około warzywa wedle własnej koncepcji.
Obręcz ostrożnie zdejmujemy i można podawać.
Obręcz ostrożnie zdejmujemy i można podawać.
Smacznego!
Wygląda smakowicie a przy okazji bezglutenowe, coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwitam! wspaniała stronka, b.dużo ciekawych przepisów i cudowne zdjęcia! czy grzyby można zastąpić pieczarkami? pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńMożna zastąpić, chociaż aromat potrawy na tym ucierpi :)