poniedziałek, 9 czerwca 2014

Udziec indyka pieczony w rękawie z risotto pomidorowo - grzybowym / Mięso

Dziś pokażę Wam jak w bardzo prosty sposób przygotować eleganckie, wytworne wręcz danie, które zachwyci Waszych bliskich. Zawsze uważałam, że oczy też jedzą i należy zwracać uwagę na sposób podania. Podobnie jak i ciasta można pięknie dekorować bez żadnych zdolności manualnych - wystarczy pomysł, tak i dania wytrawne mogą być zniewalające. Wcale nie trzeba być profesjonalnym szefem kuchni. Nie jest też konieczne posiadanie żadnych specjalnych przyrządów. Wystarczy pomysł i odrobina dobrych chęci.

Sama obręczy nie posiadam. Raczej to dla mnie zbędny wydatek biorąc pod uwagę, że to samo można osiągnąć zwykłą folią ofertówką przyciętą i obwiązaną taśmą klejącą. I gotowe! Tania wersja cukierniczych obręczy zawsze pod ręką, bez zbędnych kosztów. Zachęcam Was do kreatywności w kuchni. Zamiast się martwić, że czegoś nie ma warto się zastanowić jak to zastąpić.





Składniki:


  • 2 udźce indyka bez kości (u mnie około 1 kg)
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 łyżki musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 duże cebule
  • 2 woreczki ryżu
  • garść suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. 1 cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Dodać musztardę i miód, wymieszać.
  2. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z największych błon. Może być widoczna duża żyła - należy ją wykroić.
  3. Mięso włożyć do zamykanego pojemnika i dokładnie obtoczyć w musztardowej marynacie. Zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  4. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki 2h przed pieczeniem by nabrało temperatury pokojowej. W tym samym czasie Zagotowujemy bulion i zalewamy nim pokruszone grzyby. Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia.
  5.  Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
  6. W rękawie do pieczenia układamy plastry cebuli (około 0,5 cm grubości). Wykładamy na nie mięso i oblepiamy je jeszcze marynatą, która została w pojemniku. 
  7. Do bulionu grzybowego dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pół szklanki wlewamy do rękawa z indykiem.
  8. Rękaw związujemy z obu stron i dziurawimy w kilkunastu miejscach szpilką.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Indyka ustawiamy na pierwszym od dołu poziomie piekarnika.
  9. 20 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw. W tym czasie szykujemy też risotto.
  10. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy surowy ryż. Chwilę smażymy aż ryż wchłonie oliwę. Dolewamy pół szklanki bulionu grzybowo pomidorowego, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż ryż wypije bulion. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu. Trzeba ryżu pilnować, bo gdy zabraknie mu bulionu może sie przypalić. 
  11. Jeśli cały bulion wykorzystany a ryż wciąż lekko twardy to można podlewać po odrobinie wody.
Podanie:
Na środku talerza układamy obręcz. Na dno przekładamy ryż i uklepujemy. Na ryż wykładamy pokrojonego indyka. Polewamy sosem, który wytopił się z mięsa przy pieczeniu.
Na około warzywa wedle własnej koncepcji.
Obręcz ostrożnie zdejmujemy i można podawać.

Smacznego!




Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie a przy okazji bezglutenowe, coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! wspaniała stronka, b.dużo ciekawych przepisów i cudowne zdjęcia! czy grzyby można zastąpić pieczarkami? pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Można zastąpić, chociaż aromat potrawy na tym ucierpi :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...