Żeby podczas przyjęcia nie przesiadywać w kuchni to makrelę i serek proponuję mieć już przygotowane w lodówce - wtedy tylko szybko zwijamy koreczki i przekąska gotowa. Do tego przygotowana wcześniej ryba nie powinna już tak intensywnie pachnieć.
Składniki: (12 koreczków)
- 1 mała wędzona makrela
- 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 4 kromki pieczywa tostowego (u mnie z ziarnami ale może też być zwykły, pszenny)
- 2 łyżki białego sera
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 8 sztuk malutkich korniszonów
Przygotowanie:
- Z makreli oddzielić mięso uważając, by wyjąć wszystkie ości. Ja to robię po trochu lekko rozcierając mięso w palcach.
- Do ryby dodajemy koncentrat i dłonią dokładnie mieszamy. Dodajemy szczypiorek.
- W osobnej miseczce mieszamy ser, jogurt i koperek.
- Z kromek chleba jak najcieniej odcinamy skórkę. Rozwałkowujemy. Smarujemy serkiem
- W górnej częśi kromki układamy dwa ogórki (wcześniej odcinamy końcówki).
- Na pozostałej części kładziemy rybę. Zwijamy jak roladę.
- W zwiniętą kromkę wbijamy 3 wykałaczki w równych odstępach. Przecinamy na 3 koreczki.
- Układamy na półmisku i od razu podajemy.
Smacznego!
pyszna przekąska!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe:)
OdpowiedzUsuń