czwartek, 12 czerwca 2014

Szybka przekąska / Ryba

Kanapeczki - koreczki z pyszną, soczystą rybą i delikatnym serkiem. Coś dla fanów wędzonej makreli - my ją uwielbiamy i często jadamy pod wieloma postaciami. Dziś wersja na przekąskę, chociaż ja zjadłam na obiad kilka takich koreczków i całkiem się nasyciłam.

Żeby podczas przyjęcia nie przesiadywać w kuchni to makrelę i serek proponuję mieć już przygotowane w lodówce - wtedy tylko szybko zwijamy koreczki i przekąska gotowa. Do tego przygotowana wcześniej ryba nie powinna już tak intensywnie pachnieć.




Składniki: (12 koreczków)

  • 1 mała wędzona makrela
  • 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 4 kromki pieczywa tostowego (u mnie z ziarnami ale może też być zwykły, pszenny)
  • 2 łyżki białego sera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 8 sztuk malutkich korniszonów
Przygotowanie:
  1. Z makreli oddzielić mięso uważając, by wyjąć wszystkie ości. Ja to robię po trochu lekko rozcierając mięso w palcach.
  2. Do ryby dodajemy koncentrat i dłonią dokładnie mieszamy. Dodajemy szczypiorek.
  3. W osobnej miseczce mieszamy ser, jogurt i koperek.
  4. Z kromek chleba jak najcieniej odcinamy skórkę. Rozwałkowujemy. Smarujemy serkiem
  5. W górnej częśi kromki układamy dwa ogórki (wcześniej odcinamy końcówki).
  6. Na pozostałej części kładziemy rybę. Zwijamy jak roladę.
  7. W zwiniętą kromkę wbijamy 3 wykałaczki w równych odstępach. Przecinamy na 3 koreczki.
  8. Układamy na półmisku i od razu podajemy.
Smacznego!





Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...