Ciasto wspaniale pachnie. Jak smakuje budyń nie muszę nikomu mówić. Pycha! Cała blaszka zniknęła w 15 - 20 minut. Zamówienia dokładki wyczerpały zapasy ciasta błyskawicznie i na wieczór nic już nie zostało.
Składniki:
- 0,8 l mleka
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 150g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kg truskawek na mus +0,3 kg do dekoracji (na mus mogą być mrożone)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 3-4 opakowania herbatników
- biszkopty podłużne
- mięta (tylko do dekoracji)
- 200 ml śmietany 36%
- 200 g serka mascarpone
- śmietan-fix
Przygotowanie:
- Dno kwadratowej blaszki wyłożyć herbatnikami i wstawić do lodówki.
- Truskawki na mus umieścić w garnku, zmiksować i zagotować.
- Galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Dodać do musu. Wyłączyć palnik i dokładnie wymieszać.
- Gdy mus ostygnie przelać kilka łyżek na zimne herbatniki (tyle, by je przykryć cienką warstwą. Dopiero gdy ta stężeje przelać na nią resztę musu i odstawić do lodówki do stężenia.
- Na stężałym musie ułożyć biszkopty.
- W garnku zagotować 0,6 l mleka z masłem i cukrem.
- W pozostałym mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dolać do gotującego się mleka i energicznie mieszać trzepaczką aż utworzy się jednolity budyń. Wyłączyć palnik.Budyń dalej mieszać żeby uwolnić parę z dołu i przestudzić. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na biszkopty i przykryć warstwą herbatników. Odstawić na noc do lodówki.
- Przed podaniem ciasto dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną
Przygotowanie bitej śmietany która "stoi" nawet po kilku godzinnej podróży samochodem bez klimatyzacji:
- śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Dodajemy cukier wanilinowy i małymi porcjami serek mascrapone stale ubijając.
- Gotową masę wyciskamy przez rękaw cukierniczy.
Smacznego!
Rewelacyjne ciasto
OdpowiedzUsuńSuper! Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że nic nie zostało, bo wygląda kusząco, a połączenie smaków świetne :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że zniknęło błyskawicznie, wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń