niedziela, 15 czerwca 2014

Ciasto z budyniem i truskawkami

Naszło nas na budyń. Najlepiej z dodatkiem truskawek. Wystarczy dołożyć do tego kilka herbatników i biszkoptów i pyszne ciasto gotowe. Nie tylko pyszne ale i piękne.

Ciasto wspaniale pachnie. Jak smakuje budyń nie muszę nikomu mówić. Pycha! Cała blaszka zniknęła w 15 - 20 minut. Zamówienia dokładki wyczerpały zapasy ciasta błyskawicznie i na wieczór nic już nie zostało.



Składniki:

  • 0,8 l mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego
  • 150g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kg truskawek na mus +0,3 kg do dekoracji (na mus mogą być mrożone)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 3-4 opakowania herbatników
  • biszkopty podłużne
  • mięta (tylko do dekoracji)
  • 200 ml śmietany 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • śmietan-fix
Przygotowanie:
  1. Dno kwadratowej blaszki wyłożyć herbatnikami i wstawić do lodówki.
  2. Truskawki na mus umieścić w garnku, zmiksować i zagotować.
  3. Galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Dodać do musu. Wyłączyć palnik i dokładnie wymieszać.
  4. Gdy mus ostygnie przelać kilka łyżek na zimne herbatniki (tyle, by je przykryć cienką warstwą. Dopiero gdy ta stężeje przelać na nią resztę musu i odstawić do lodówki do stężenia.
  5. Na stężałym musie ułożyć biszkopty.
  6. W garnku zagotować 0,6 l mleka z masłem i cukrem.
  7. W pozostałym mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dolać do gotującego się mleka i energicznie mieszać trzepaczką aż utworzy się jednolity budyń. Wyłączyć palnik.Budyń dalej mieszać żeby uwolnić parę z dołu i przestudzić. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na biszkopty i przykryć warstwą herbatników. Odstawić na noc do lodówki.
  8. Przed podaniem ciasto dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną
Przygotowanie bitej śmietany która "stoi" nawet po kilku godzinnej podróży samochodem bez klimatyzacji:
  1. śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Dodajemy cukier wanilinowy i małymi porcjami serek mascrapone stale ubijając. 
  2. Gotową masę wyciskamy przez rękaw cukierniczy. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Super! Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, że nic nie zostało, bo wygląda kusząco, a połączenie smaków świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale się nie dziwię, że zniknęło błyskawicznie, wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...