Dziś w wersji z kurczakiem pieczonym w pomidorowym sosie z mascarpone.
Do zdjęć pozowała doniczka z bazylią.
Składniki: (8 roladek)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 3/4 szklanki bulionu
- 3 łyżki sera mascarpone
- pół kulki mozzarelli
- pół opakowania ciasta francuskiego
- 1 cebula
- liście świeżej bazylii
- sól, pieprz, granulowany czosnek
- 1 jajko
- ziarna do dekoracji: u mnie siemie lnianie. Mogą być pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie kurczaka:
- Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Kroimy w cienkie paski (około 1 cm szerokości). Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Gorący bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym. Dodajemy stopniowo mascrarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy pomidorowym sosem. Pieczemy pod przykryciem 30 minut w 190 stopniach. Bez odkrywania pozostawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie roladek:
- Ciasto kroimy na 8 prostokątów jak na zdjęciu. Smarujemy każdy kawałek 2 łyżeczkami sosu jaki nam pozostanie po upieczeniu mięsa. Posypujemy granulowanym czosnkiem.
- Na sos układamy mozzarellę pokrojoną w cienkie półplastry i liście bazylii.
- W dolnej części prostokątu kładziemy pasek mięsa i zwijamy roladkę.
- Gotowe roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego (zachowajmy odstępy). Możemy taką blaszkę z surowymi roladkami przechowywać w lodówce.
- Przed pieczeniem każdą roladkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziarnami.
- Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Ta doniczka przebija wszystko! Gdzie ją kupiłąś? :D
OdpowiedzUsuńDoniczkę dostałam w prezencie. Niestety nie wiem gdzie była kupiona
Usuń