wtorek, 9 lutego 2016

Gulasz wołowy i 4 niezawodne sposoby na miękką wołowinę

Wiele osób obawia się przygotowywać potrawy z wołowiny w obawie przed mięsem twardym lub pozbawionym smaku. Ja mam kilka sprawdzonych sposobów na miękką i pyszną wołowinę i najczęściej stosuję je wszystkie na raz - nie są zbyt wymagające, za to gwarantują mi smaczne, delikatnie kruche mięso.

Gulasz wołowy - sposoby na miękką wołowinę pełną smaku

Składniki:

  • 700 g udźca wołowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu wołowego lub 500 ml wrzątku z dodatkiem kostki wołowej i grzybowej
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 owoc kiwi
  • 2 szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna
  • Przyprawy: pieprz cayenne, sól, słodka papryka, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę.Umieścić w szczelnym pojemniku, zalać sokiem z ogórków, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
  2. Odcedzić mięso i solidnie je osuszyć - najpierw ściereczką, potem pozwolić jeszcze odcieknąć na sicie i dokończyć ręcznikami papierowymi. (mięso na tym etapie będzie już lekko ścięte pod wpływem działania kwasu z ogórków)
  3. Papryki i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki. 
  4. Mięso lekko obtaczamy mąką i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na dwie partie (nawet jeśli się zmieści na raz to nie róbcie tego - zrobi się woda na patelni a mięso się nie usmaży tylko ugotuje)
  5. Usmażone mięso przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele i listek, obrane i przekrojone na pół kiwi, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
  6. W tym czasie na tą samą patelnię na której smażyliśmy mięso dodajemy troche oleju i podsmażamy cebulkę - przekładamy ją do mięsa. Na patelnię wlewamy pół szklanki wody i zeskrobujemy resztki ze smażenia - przelewamy do mięsa. Dodajemy pieczarki, grzyby i paprykę, wstępnie doprawiamy pieprzem i solą.Dusimy półtorej godziny do miękkości mięsa co jakiś czas upewniając się, że nic nie przywiera i ewentualnie dodając wody.
  7. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Można ją zahartować sosem z mięsa (dodać najpierw trochę do wody z mąką, wymieszać i dopiero wlać do garnka)
Moje sposoby na miękką i pełną smaku wołowinę:
  1. Marynowanie w soku z kiszonych ogórków - każdy kwaśny dodatek czyni mięso delikatniejszym i kruchszym - ale nie obawiajcie się że danie będzie kwaśne - wątpię by ktoś po spróbowaniu domyślił się tego soku w składzie.
  2. Owoc kiwi - zawiera kwas (ten sam, który nie pozwala tężeć galaretkom) - kóry również pomaga mięsu zmięknąć.
  3. Duszenie na wolnym ogniu z ciężką pokrywką - jeśli pokrywka cała lata od pary to nie jest duszenie tylko gotowanie. Użyjmy ciężkiej pokrywki, której para nie podniesie. Garnka używam teflonowego, dzięki temu nic mi nie przywiera do niego.
  4. Obsmażenie SUCHEGO MIĘSA - osuszenie go po namaczaniu jest bardzo, bardzo ważne. jeśli zrobimy to źle mięso się nie usmaży.Ma być rumiane, a nie ugotowane na patelni :)
Mam nadzieję że moje sposoby przekonają Was jak łtwe jest przygotowanie pysznej wołowiny!
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. rzeczywiście mięso mięciutkie, następnym razem wypróbuję na innym kawałku wołowinki, ale udziec był super kruchy, dziękuję za pomysł i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mięsko się udało i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  2. A kiedy posolić mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W punkcie 6 doprawiamy. Wszystko jest podane :)

      Przepraszam, że tak późno. nie wiem czemu niektóre komentarze mi trafiają do folderu spam i ich nie widzę ;(

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...