poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Pieczony schab na kanapki - prosty sposób na soczyste mięso

Prosty sposób na soczysty schab i każde inne mięso pieczone do jedzenia na zimno. Żeby zachować soki w środku wystarczy nie pozwolić im odparować po pieczeniu - niezależnie, czy pieczemy w rękawie czy folii.

Soczysty schab na kanapki

Składniki:

  • schab (miałam kawałek 1,2 kg)
  • 1,5 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ziarna jałowca
  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cząbru
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce rozetrzeć przyprawy z olejem rzepakowym. Pastą natrzeć mięso z każdej strony i oklepać.
Mięso włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.
Po tym czasie schab wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg =  1 godzina pieczenia, czyli w wypadku tego kawałka schabu około 1 godziny i 10 minut.

Ważne!
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go aż mięso ostygnie. Potrwa to dobrych kilka godzin ale warto się wstrzymać z otwieraniem rękawa, dzięki temu mięso nie odparuje i zatrzyma wszystkie soki.
Podobnie gdy pieczemy w folii aluminiowej wstrzymajmy się z jej rozcinaniem.

W podobny sposób robię też karkówkę - przepis znajdziecie pod ttym linkiem: soczysta karkówka

16 komentarzy:

  1. Robię go już drugi raz zawsze wychodzi mega pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) My ostatnio robiliśmy tak karkówkę, też pycha :)

      Usuń
    2. świetne mięsko, już polecam je dalej :) Dziękuję :)

      Usuń
  2. Super wykorzystam ten przepis dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Również uważam, że warto wstrzymać się z rozcinaniem folii - kiedyś tak robiłem i schab wychodził mi bardziej suchy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, a to 200 stopni z termoobiegiem czy grzałka góra dół

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym moge zastapic czaber,bo nie posiadam:( z gory dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moge marynowac od razu w rekawie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nigdy tak nie robiłam. nie wiem jak taki rękaw zachował by się przełożony z lodówki do gorącego piekarnika - czy taka nagła zmiana temperatur by mu nie zaszkodziła. Jeśli nie ma ostrzeżeń na opakowaniu to chyba nie, ale pewna nie jestem :)

      Usuń
  7. Wygląda na prawdę apetycznie, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast soli morskiej można dodać zwykłą?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna.Wlasnie robię drugi raz.Mąż zachwycony😁

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...