piątek, 31 lipca 2015

Kapuśniak z młodej kapusty

Niema to jak kapuśniak z własnoręcznie ukiszonej, młodej kapusty :) Warto się pokusić o jej zrobienie (przepis podałam tutaj) - a część zagospodarować właśnie na pyszną, pełną smaku zupę.

U nas cały garnek kapuśniaku zniknął w jeden dzień :)
Jeśli nie macie możliwości zrobić w domu młodej kiszonej kapusty to polecam Wam przepis na kapuśniak z ze zwykłej kapusty kiszonej dostępnej w sklepach: Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 0,5 kg młodej kapusty kiszonej + pół szklanki wody z młodej kapusty
  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 0,5 kg kiełbasy - użyłam dwóch rodzajów: zwykłej śląskiej i podsuszanej chłopskiej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz czarny, majeranek do smaku
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę (0,5 cm) Włożyć do garnka, zalać 2,5 litra zimnej wody. Dodać ziele i listek, posolić. Ugotować do miękkości ziemniaków.
  2. W osobnym garnku poszatkowaną kapustę zalać 0,5 litra wody. Gotować pod przykryciem 15 minut.
  3. Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na niedużej ilości oleju rzepakowego.
  4. Kapustę przełożyć do ugotowanych ziemniaków. Dodać usmażoną kiełbasę i doprawić pieprzem, solą i majerankiem do smaku. Na tym etapie jeśli zupa jest zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę soku z kiszenia kapusty.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...