U nas cały garnek kapuśniaku zniknął w jeden dzień :)
Jeśli nie macie możliwości zrobić w domu młodej kiszonej kapusty to polecam Wam przepis na kapuśniak z ze zwykłej kapusty kiszonej dostępnej w sklepach: Kapuśniak z kiełbasą
Kapuśniak z młodej kapusty |
Składniki:
- 0,5 kg młodej kapusty kiszonej + pół szklanki wody z młodej kapusty
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 0,5 kg kiełbasy - użyłam dwóch rodzajów: zwykłej śląskiej i podsuszanej chłopskiej
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz czarny, majeranek do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę (0,5 cm) Włożyć do garnka, zalać 2,5 litra zimnej wody. Dodać ziele i listek, posolić. Ugotować do miękkości ziemniaków.
- W osobnym garnku poszatkowaną kapustę zalać 0,5 litra wody. Gotować pod przykryciem 15 minut.
- Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na niedużej ilości oleju rzepakowego.
- Kapustę przełożyć do ugotowanych ziemniaków. Dodać usmażoną kiełbasę i doprawić pieprzem, solą i majerankiem do smaku. Na tym etapie jeśli zupa jest zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę soku z kiszenia kapusty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)