poniedziałek, 21 maja 2018

Chrupiące kąski z tuńczyka i sezamu na poduszce z młodej kapusty

Młodej kapustki wiosną zabraknąc nie może :) Tym razem w wersji z pysznymi kąskami z tuńczyka z sezamem. Kąski są bardzo chrupiące na zewnątrz a w środku się rozpływają. Nie trzeba używać mąki - młode ziemniaczki wystarczą.








Składniki:

Na kąski z tuńczyka z sezamem:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
  • 2 większe młode ziemniaki ugotowane 
  • Plaster cebuli około 1 cm grubości 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka żółtej gorczycy 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
Na duszoną młodą kapustę:
  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • szklanka wody
  • koperek
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego  
Do podania: zielony ogórek

Przygotowanie:
  1. Ciepłe ziemniaki i odsączonego tuńczyka mielimy w maszynce do mięsa razem z kawałkiem cebuli. Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  2. Jajko roztrzepujemy. Z masy formujemy małe kąski wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mieszance sezamu, bułki i gorczycy lekko wklepując ziarenka w masę. Obtaczamy kulkę w jajku i ponownie w ziarnach
  3. Gotowe kulki smażymy na rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund z każdej strony.
Młoda kapusta:
  1. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę. 
  2. Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy do miękkości kapusty (około 20-30 minut)
  3. Na koniec dodajemy jogurt i koperek, doprawiamy do smaku solą.  
Danie podajemy jako przystawkę lub w większej ilości jako samodzielny obiad/kolację
U mnie jako przystawka: na małym talerzyku ułożyłam zgrabny kopczyk ciepłej kapusty, na wierzchu kąsek tuńczykowy. Całość ozdobiłam wstążkami ogórka.

Smacznego!
#MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

3 komentarze:

  1. ciekawe danie :) bardzo ładnie podane

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalne danie. Ja wykorzystałam princes w oleju, bo taki miałam w spiżarce i wyszło pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. absolutny kiler, ja miałem pod ręką tego w oleju słonecznikowym i pominąłem etap jajka bo olej pomógł zewrzeć masę i przykleić mieszankę, efekt 10/10!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...