Składniki:
Na kąski z tuńczyka z sezamem:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
 - 2 większe młode ziemniaki ugotowane
 - Plaster cebuli około 1 cm grubości
 - 1 jajko
 - 1 łyżka sezamu
 - 1 łyżka żółtej gorczycy
 - 1 łyżka bułki tartej
 - sól i pieprz do smaku
 - Olej do smażenia
 
- 1 średnia główka młodej kapusty
 - 1 cebula
 - 50 g masła
 - szklanka wody
 - koperek
 - 200 g gęstego jogurtu naturalnego
 
Przygotowanie:
- Ciepłe ziemniaki i odsączonego tuńczyka mielimy w maszynce do mięsa razem z kawałkiem cebuli. Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
 - Jajko roztrzepujemy. Z masy formujemy małe kąski wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w mieszance sezamu, bułki i gorczycy lekko wklepując ziarenka w masę. Obtaczamy kulkę w jajku i ponownie w ziarnach
 - Gotowe kulki smażymy na rozgrzanym oleju po kilkanaście sekund z każdej strony.
 
- Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę.
 - Do garnka wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy do miękkości kapusty (około 20-30 minut)
 - Na koniec dodajemy jogurt i koperek, doprawiamy do smaku solą.
 
U mnie jako przystawka: na małym talerzyku ułożyłam zgrabny kopczyk ciepłej kapusty, na wierzchu kąsek tuńczykowy. Całość ozdobiłam wstążkami ogórka.
Smacznego!
#MasterTuńczyk
ciekawe danie :) bardzo ładnie podane
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne danie. Ja wykorzystałam princes w oleju, bo taki miałam w spiżarce i wyszło pycha!
OdpowiedzUsuńabsolutny kiler, ja miałem pod ręką tego w oleju słonecznikowym i pominąłem etap jajka bo olej pomógł zewrzeć masę i przykleić mieszankę, efekt 10/10!
OdpowiedzUsuńDobre danie. :)
OdpowiedzUsuń