poniedziałek, 17 lutego 2014

Najlepsze Gołąbki z kapusty włoskiej

Idealne gołąbki. Dodatek pieczarek i odrobiny ryżu sprawia, że mięso jest wilgotne i aromatyczne, przesycone wręcz doskonałym smakiem. Gołąbki są łatwe w przygotowaniu nawet dla początkującego kucharza. Zachęcam do użycia w przepisie domowych kostek warzywnych - nadają doskonałego smaku i aromatu potrawie. Warto je zrobić i mieć pod ręką w zamrażarce.



Potrzebujesz:

  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 woreczek białego ryżu
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 sztuki domowej kostki warzywnej (jeśli musisz użyj sklepowych kostek)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odkrawamy głąba i usuwamy zewnętrzne uszkodzone liście. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy, wyłączamy palnik i parzymy 15 minut. PO tym czasie wyjmujemy na durszlak by odciekła. Wodę ponownie zagotowujemy i tak samo postępujemy z drugą główką kapusty.
  2. Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu
  3. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z patelni do wystudzenia.
  4. Mięso mieszamy z ryżem, pieczarkami i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Z główek kapusty kolejno odcinamy liście i zwijamy gołąbki. Z liścia najpierw ścinamy gruby nerw. Następnie na środek wykładamy farsz. Zwijamy do środka boki liścia i całość rolujemy. (w internecie jest wiele filmików i obrazków jak się zwija gołąbki, można znaleźć bez trudu.)
  6. Zwijamy gołąbki do wyczerpania mięsa
  7. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno dużego garnka. Na nich ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, aby przykryła gołąbki. Na wierzch rozkruszamy domowe kostki warzywne. Ustawiamy nad średnim ogniem i przykrywamy.
  8. Od momentu zagotowania dusimy koło 35-40 minut. 
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. To prawda z kapustą włoską są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta włoska😊 GENIALNE o niebo łatwiejsze i przyjemniejsze w przyrządzeniu niż te z białej kapusty. Przepis przywrócił mi chęć na gołąbki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robiłam jeszcze z pekińskiej kapusty. Cał głąb musimy odkroic na calej szerokosci tak aby liscie swobodnie od siebie odchodziły. W osobnym naczyniu najlepiej podluznym jak naczynie zaroodporne przygotowujemy wrzatek i wrzucamy do niego po kilka lisci, parzymy przez 3 minuty. Liscie beda mieciutkie wiec szybko sie upieka. Gdy wystygna zawijamy z farszem i gotowe :)

    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  5. Super bardzo dobre... Zrobiłam i będę polecać. (:

    Jane

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie, z włoskiej kapusty robi się gołąbki szybciej, ale mnie tak bardzo smakują te z białej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię z białej, choć raczej na równi z tymi z włoskiej kapusty :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. pozostały wywar oczywiście można zagęścić odrobiną mąki jeśli ktoś lubi :) Akurat przy tym przepisie tego nie robiłam, ale nic nie stoi na przeszkodzie
      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...