piątek, 10 kwietnia 2015

Strogonow po Polsku - przepyszna, sycąca zupa

Na Święta popełniliśmy sobie taką zupkę a'la strogonow, tyle że w naszej rodzimej wersji. Oryginalnie do tego francusko-rosyjskiego dania używa się polędwicy wołowej. Ja użyłam kiełbasy jałowcowej i szynki marynowanej w soku z ogórków kiszonych. Zupka wyszła nam rewelacyjna. Soku z ogórków niema się co bać - lekko zakwaszą zupkę ale wcale nie będzie ona bardzo kwaśna. Dzięki temu dodatkowi mięso pięknie kruszeje, a cała zupa nabiera fantastycznego smaku. U nas zagości jeszcze nie raz, tego jesteśmy pewni.

Strogonow 

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 0,5 kg dobrej jakości podsuszanej kiełbasy jałowcowej (nie wędzonej)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • sok z ogórków kiszonych - użyłam około 1,5 szklanki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pieprz cayenne do smaku - ostrość wedle własnych upodobań, ja dodałam płaską łyżeczkę pieprzu 
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Szynkę kroimy w niedużą kostkę. Zalewamy sokiem z ogórków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
  2. Kiełbasę i pieczarki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w kostkę. Czosnek w cienkie plasterki
  3. Mięso odcedzamy z zalewy z ogórków (nie wylewamy jej). Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym
  4. W dużym garnku Rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Dodajemy do niego słodką mieloną paprykę, szczyptę pieprzu cayenne, czosnek i gałązki tymianku. Smażymy około minuty żeby przyprawy oddąły swój aromat
  5. Wyjmujemy gałązki tymianku
  6. Na olej wrzucamy cebulkę i krótko ją szklimy. Dodajemy mięso szynki i smażymy kilka minut
  7. Na osobnej patelni podsmażamy kiełbasę. Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy wcześneij odlany sok z ogórków, szklankę wody, przykrywamy i dusimy.
  8. Na tej samej patelni, na której smażyla się kiełbasa podsmażamy połowę pieczarek na rumiano. Dodajemy do garnka razem z resztą surowych pieczarek. 
  9. Dodajemy drobno pokrojone ogórki kiszone i paprykę. 
  10. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około godziny).
  11. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku
Można podawać z chlebem, lub ugotować makaron typu świderki i trochę go dołożyć do zupy. 

Smacznego!
Strogonow po Polsku


4 komentarze:

  1. Zrobilam wszystko wg przepisu. Wyszlo przepyszne, od dzis jest to moje nowe popisowe danie :) dziekuje bardzo za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...