piątek, 10 kwietnia 2015

Strogonow po Polsku - przepyszna, sycąca zupa

Na Święta popełniliśmy sobie taką zupkę a'la strogonow, tyle że w naszej rodzimej wersji. Oryginalnie do tego francusko-rosyjskiego dania używa się polędwicy wołowej. Ja użyłam kiełbasy jałowcowej i szynki marynowanej w soku z ogórków kiszonych. Zupka wyszła nam rewelacyjna. Soku z ogórków niema się co bać - lekko zakwaszą zupkę ale wcale nie będzie ona bardzo kwaśna. Dzięki temu dodatkowi mięso pięknie kruszeje, a cała zupa nabiera fantastycznego smaku. U nas zagości jeszcze nie raz, tego jesteśmy pewni.

Strogonow 

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 0,5 kg dobrej jakości podsuszanej kiełbasy jałowcowej (nie wędzonej)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • sok z ogórków kiszonych - użyłam około 1,5 szklanki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pieprz cayenne do smaku - ostrość wedle własnych upodobań, ja dodałam płaską łyżeczkę pieprzu 
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Szynkę kroimy w niedużą kostkę. Zalewamy sokiem z ogórków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
  2. Kiełbasę i pieczarki kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w kostkę. Czosnek w cienkie plasterki
  3. Mięso odcedzamy z zalewy z ogórków (nie wylewamy jej). Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym
  4. W dużym garnku Rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Dodajemy do niego słodką mieloną paprykę, szczyptę pieprzu cayenne, czosnek i gałązki tymianku. Smażymy około minuty żeby przyprawy oddąły swój aromat
  5. Wyjmujemy gałązki tymianku
  6. Na olej wrzucamy cebulkę i krótko ją szklimy. Dodajemy mięso szynki i smażymy kilka minut
  7. Na osobnej patelni podsmażamy kiełbasę. Dodajemy ją do mięsa. Dodajemy wcześneij odlany sok z ogórków, szklankę wody, przykrywamy i dusimy.
  8. Na tej samej patelni, na której smażyla się kiełbasa podsmażamy połowę pieczarek na rumiano. Dodajemy do garnka razem z resztą surowych pieczarek. 
  9. Dodajemy drobno pokrojone ogórki kiszone i paprykę. 
  10. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około godziny).
  11. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku
Można podawać z chlebem, lub ugotować makaron typu świderki i trochę go dołożyć do zupy. 

Smacznego!
Strogonow po Polsku


6 komentarzy:

  1. Zrobilam wszystko wg przepisu. Wyszlo przepyszne, od dzis jest to moje nowe popisowe danie :) dziekuje bardzo za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do tej zupy nie dolewamy wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dolewam, ale jeśli ktoś ma ochotę na rzadszą zupę to można dodać

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...