środa, 22 stycznia 2014

Udka kurczaka pieczone w rękawie

Łatwe, aromatyczne i pyszne udka lub podudzia (obojętnie). Mięsko soczyste, łatwo odchodzi od kości.
Jednym słowem znakomite





Potrzebujesz:
6 podudzi kurczaka
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
kilka cienkich plasterków masła
rękaw do pieczenia

Przygotowanie:
Do plastykowego pojemnika z pokrywką wlewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Mięso myjemy i osuszamy. Wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, by oblepiła całe udka. Zamykamy i odstawiamy do lodówki (u mnie na całą noc, ale może być kilka godzin).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kawałek rękawa układamy na naczyniu do pieczenia. Do środka wsadzamy udka i kilka plasterków masła. Dokładnie spinamy/wiążemy z obu stron. W rękawie robimy kilkanaście dziurek szpilką.

Pieczemy 50 minut. Po tym czasie odcinamy górną część rękawa i podpiekamy koło 10-15 minut do zrumienienia skórki.

Smacznego!


32 komentarze:

  1. Wspaniale smakuje rowniez bez podudzi kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję spróbować bez podudzi i bez worka....są jeszcze lepsze ;)

      Usuń
  2. Mam pytanie, w jakim celu przebiiac kilka dziurek? Przeciez jak jest w rekawie to bedzie miekkie jak jest bez dostepu powietrza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrawa będzie obficie parowała w tym rękawie. Ja miałabym obawy, że jeśli nie zostawię dla niej ujścia to sama sobie stworzy drogę poza rękaw :) Szorowanie piekarnika gwarantowane.

      Usuń
    2. A zdarzylo Ci sie lub komus pekniecie rekawa? Jak mi peknie, to dam znac ;)

      Usuń
    3. probowalam, nie wiem dlaczego, ale rekaw sie spiekl wtedy, i danie nie wyszlo jak powinno- lepiej zrobic pare oczek wykalaczka.

      Usuń
    4. Zawsze można piec to na głębokiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym i jeśli nawet choć to mało prawdopodobne rękaw nie wytrzyma to całe "dobro" zostanie na blaszce, a nie odrazu na całym piekarniku. Robienie dziurek jest bez sensu i psuje prawidłowy smak, konsystencje i strukturę potrawy.

      Usuń
    5. Kilka małych dziurek na pewno nie zmieni struktury, konsystencji a tym bardziej smaku. Poprawiają jedynie cyrkulacje powietrza i nawet producencji rękawów je zalecają, a wielu producentów tworzy rękawy juz wyposażone w małe dziurki by nie trzeba ich było samemu robić.
      Pozdrawiam

      Usuń
    6. ja piekę w rękawie i nic się nie dzieje zawsze na 10 min przed końcem pieczenia rozcinam na środku worek i tak sie zapieka wtedy udka maja taka chrupiąca skórka na wierzchu :)

      Usuń
  3. Zrobiłam pałeczki z kurczaka według Pani przepisu, pycha ! Domownikom,aż się uszy trzęsły ;) Zamiast rękawa użyłam torebki do pieczenia...dla mnie wygodniejsza.Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wszystkim smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Nie możliwe jest pęknięcie rękawa. Wiele razy piekłam i ani 1 nie pękł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektóre rękawy już mają odpowiednie dziurki zrobione fabrycznie. Na innych natomiast jest napisane, by ponakłuwać. To od firmy zależy :) Też mi się nie zdarzyło ale mimo to stosuję się do zaleceń producenta :)

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. a ni kiedys pękł i się dziecko mi urodziło i hurra

      Usuń
  5. Mi się kilka razy zdarzło że wentyl ( wiązanie) puściło jeśli się nie ponakłówa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że przydałaby się jeszcze sól.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia gustu :) ja prawie nie używam, ale jeśli ktoś lubi oczywiście można dodać.

      Usuń
    2. przepyszny kurczak, soczysty i delkatny :) dziekuje za ten przepis i pozdrawiam! :)
      ahaaaa co do pekniecia rekawa jesli sie nie zrobi w nim dziurek - za pierwszym razem mialem male boooooom w piekarniku wiec lepiej ponakluwac :)

      Usuń
    3. Też tak sądzę :)
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  7. Dzisiaj skorzystam z Twojego przepisu :) Po samym przeczytaniu aż ślinka mi cieknie ;)
    Pozdrawiam Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rękaw nakłuwamy 15-20 minut przed końcem pieczenia w celu uzyskania podpieczonej skórki albo można rozciąć rękaw na 10 minut przed końcem pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nakłucie rękawa nie sprawi, że skórka będzie podpieczona. W tym celu trzeba rozciąć rękaw.

      Usuń
  9. zdecydowanie najsmaczniejszy kurczak jaki jadłem a próbowałem już robi na wiele sposobów, mięso takie soczyste i tak bosko odchodzi pyszota

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobiłam i nie powiem, zapach tej pysznotki unosi się w całym domku ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zbyt apetyczne, żeby nie wypróbować ;) Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja piekę wg Pani przepisu juz troche czasu i za każdym razem robie za mało porcji:))))Dziekuje i pozdrawiam

    a jkeżeli chodzi o rekaw to radze jednak nakuwać gdyż mycie piekarnika po takim wybuchu nie należy do przyjemności tym bardziej że jest jeszcze wiatrak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że przepis zagościł na stałe :)

      pozdrawiam

      Usuń
  14. Nigdy nie robię dziurek, nigdy nie było bum i zawsze wychodzą przepyszne. Co do przypraw to tylko odrobinę soli, grubo mielony pieprz i czosnek....czsem papryka ostra.

    OdpowiedzUsuń
  15. Może komuś nie pęka jak niezbyt mocno zwiąże końcówki. Para jak nie będzie miała ujscia to pęknie i basta. Może tez zależeć od temp lub rodzaju miesa. Kto nie chce ujscia dla nadmiaru pary zostawic niech sobie probuje sam a nie namawia innych do pęknięcia balona. Pozdro wszystkich

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj sprawdze przepis

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...