Ciasteczka są pyszne! Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne, świetnie się komponuje z owocami. Podane do stołu wyglądają bardzo efektownie i apetycznie. Koniecznie spróbujcie
Potrzebujesz: (na 10 sporych ciasteczek)
- 1 puszkę ananasa w plastrach
- konfitura wiśniowa (10 łyżeczek, około pół słoiczka)
- Foremki o średnicy odrobinę większej niż plaster ananasa. Jeśli nie masz takich przygotuj je z folii aluminiowej - odciśnij w foli kształt dna kubka czy tak jak ja nakrętki. Takie jednorazowe foremi sprawdzą się nawet lepiej, bo łatwiej z nich wyjąć ciastka :)
Na ciasto:
- Pełną szklankę mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 5 łyżek maku
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 kostkę miękkiego masła (200g)
- szczyptę soli
Przygotowanie:
- Składniki ciasta miksujemy do połączenia składników. Wyjdzie kleiste
- Do foremek wkładamy plaster ananasa. Do środka łyżeczkę konfitury.
- Ciasto rozkładamy po równo na owoce. Wyrównujemy zwilżoną dłonią
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
- Studzimy kilkanaście minut i wyjmujemy z foremek
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga czym chata bogata
Wyglądają świetnie, jestem zachwycona nimi :)
OdpowiedzUsuń