wtorek, 18 lutego 2014

Łatwe i efektowne ciastka z ananasem

Wybierając się do czyjegoś domu nigdy nie przychodzę z pustymi rękami. Nie zawsze jednak mamy czas, by coś specjalnego przygotować. Dziś przepis na bardzo efektowne ciasteczka, które robią się właściwie same. Wystarczy zmiksować ciasto i poukładać składniki w formach. Jeśli mamy odpowiednie foremki to nie więcej niż 10-15 minut roboty. Ja foremek nie miałam dlatego posiłkowałam się na szybko zrobionymi z folii aluminiowej - sprawdziły się znakomicie.

Ciasteczka są pyszne! Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne, świetnie się komponuje z owocami. Podane do stołu wyglądają bardzo efektownie i apetycznie. Koniecznie spróbujcie



Potrzebujesz: (na 10 sporych ciasteczek)

  • 1 puszkę ananasa w plastrach
  • konfitura wiśniowa (10 łyżeczek, około pół słoiczka)
  • Foremki o średnicy odrobinę większej niż plaster ananasa. Jeśli nie masz takich przygotuj je z folii aluminiowej - odciśnij w foli kształt dna kubka czy tak jak ja nakrętki. Takie jednorazowe foremi sprawdzą się nawet lepiej, bo łatwiej z nich wyjąć ciastka :)
Na ciasto:
  • Pełną szklankę mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 5 łyżek maku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kostkę miękkiego masła (200g)
  • szczyptę soli

Przygotowanie:
  1. Składniki ciasta miksujemy do połączenia składników. Wyjdzie kleiste
  2. Do foremek wkładamy plaster ananasa. Do środka łyżeczkę konfitury.
  3. Ciasto rozkładamy po równo na owoce. Wyrównujemy zwilżoną dłonią
  4. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
  5. Studzimy kilkanaście minut i wyjmujemy z foremek
Smacznego!





Przepis pochodzi z bloga czym chata bogata

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...