Wszystkim Wam serdecznie dziękuję że tu zaglądacie, komentujecie i wracacie. Szczególnie jest mi miło gdy dajecie znać, że jakiś przepis wypróbowaliście i dzielicie się swoimi uwagami - każda jest bardzo cenna.
W ciągu roku na blogu pojawiło się 165 przepisów przy 240 tysiącach odsłon - nie wiem jak Wam ale mnie się te liczby podobają i motywują do dalszego działania. Dziękuję!
Jeśli zaś o sam tort chodzi: Nie mogło zabraknąć owoców sezonowych - skusiłam się na jagody w postaci sernika na zimno i dodatkowo na osłodę frużeliny.
Do tego krem budyniowy, bo ostatnio za całą rodziną budyń chodzi i nie chce się od nas odczepić.
Wszystko to przełożone czekoladowymi biszkoptami. Poezja! 6 osób, tortownica 26cm pełna po brzegi - pusta w 10 minut. Gdy podawałam akurat była burza, stąd kiepskie zdjęcie całości tortu. Swój kawałek ocaliłam i pół godziny później pod parasolką zrobiłam zdjęcie już przy dobrym świetle.
Składniki:
Na biszkopty: (składniki podaję na jeden biszkopt, należy upiec dwa takie, zatem składniki x2)
- 50g mąki
- 50g cukru
- 2 jaja
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g masła
Na krem budyniowy:
- 3 opakowania budyniu śmietankowego
- 0,8 l mleka
- 150g masła
- cukier wanilinowy
- 0,5 szklanki cukru
Na sernik jagodowy:
- 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 2, 5 szklanki jagód +
- 100 ml śmietany 36%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
Na frużelinę jagodową:
- 2 szklanki jagód
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
Na sztywną bitą śmietanę:
- 300 g śmietany 36 %
- cukier wanilinowy
- 250g mascarpone
Przygotowanie:
Blaty czekoladowe:
masło rozpuść w rondelku i wyłącz palnik. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.
Ubij jajka (całe) razem z cukrem, aż mocno się spienią. Powoli wlewaj czekoladę stale miksując. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut.
Tak samo upiecz drugi blat. Ostudź.
Krem budyniowy:
0,6 l mleka zagotować razem z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Dodaj do gotującego się mleka i energicznie mieszaj trzepaczką aż utworzy się budyń.
Na paterze zapnij obręcz tortownicy, wyłóż jeden biszkopt i wylej na niego gorącą masę budyniową. Wyrównaj. Gdy trochę przestygnie przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki na godzinę.
Sernik jagodowy:
Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.
1,5 szklanki jagód zmiksuj na gładki mus.
W dużym naczyniu utrzyj ser ze śmietanką i cukrem. Dodaj jagody i zmiksuj do połączenia składników.
Zahartuj żelatynę: dodaj do niej łyżkę masy serowej i rozmieszaj. Dodaj do reszty masy serowej i krótko zmiksuj. Wylej na biszkopt. Wysyp na sernik resztę jagód i lekko dociśnij. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekoruj:
Kremówkę ubij z cukrem. Do ubitej śmietany porcjami dodawaj serek mascarpone. Taką masą wedle własnego pomysłu udekoruj ciasto. U mnie dwa okręgi kleksów a w środku frużelina:
Frużelina jagodowa:
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia
Jagody i cukier wymieszaj w garnku. Włącz palnik i stale mieszając podgrzewaj aż cukier się rozpuści a jagody puszczą sok. Dodaj cytrynę i wodę z mąką, zagotuj i odstaw z ognia. Dodaj żelatynę, rozmieszaj. Podgrzewaj aż żelatyna się rozpuści (nie gotuj). Gdy frużelina trochę przestygnie możesz wylać ją na tort.
Smacznego!
cudo!!!!
OdpowiedzUsuń