Ciasta typowo słodkie bardzo lubię "przełamać" jakąś subtelną, kwaskową nutą. Tym razem zdecydowałam się połączyć kajmak z cytryną - bardzo udana z nich para jak się okazało :) Gorąco polecam wypróbowanie takiego połączenia smaków.
Składniki:
- 1 puszka 400 g masy kajmakowej
- 0,5 kg mascarpone
- 0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub gotowego sera "wiaderkowego" na sernik
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki kurkumy (można pominąć, to tylko dla koloru)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- płatki migdałowe
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Dno blaszki wyłożyć biszkoptami jeden przy drugim.
- Serek mascarpone krótko zmiksować. Dodać połowę kajmaku z puszki i miksować na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Do przestudzonej żelatyny dodać łyżkę sera kajmakowego i dokładnie rozmieszać. Dodać do sera i krótko zmiksować. Masę przełożyć na biszkopty, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia (około 15-30 minut powinno wystarczyć).
- Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, przestudzić.
- Ser krótko zmiksować i bardzo powoli dodawać galaretkę, najlepiej łyżką. Kolejną porcję dodawać dopiero, gdy poprzednia połączy się z serem. Miksować wyłącznie na niskich obrotach, jak najkrócej.
- Do Masy cytrynowej dodajemy sok z cytryny i kurkumę. Przelewamy na stężałą masę kajmakową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Pozostały kajmak przekładamy do rondla i dodajemy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając aż zrobi sie płynny. Przelewamy na stężałą masę cytrynową. Odstawiamy do lodówki
- Przed podaniem ciasto posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
Świetny pomysł, kajmak słodki, cytryna kwaśna :) u mnie ostatnio truskawkowo wciąż :)
OdpowiedzUsuńU nas też truskawki na okrągło :) Dla odmiany takie zimowe ciacho i już wracamy do sezonowych :)
UsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam... Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń