wtorek, 3 czerwca 2014

Zapiekanka bolońska z ziemniakami pieczonymi w rozmarynie / Mięso

Obiecałam już jakiś czas temu że będzie wariacja na temat ziemniaków pieczonych w rozmarynie. Kombinowałam, kombinowałam i w końcu wymyśliłam zapiekankę z pikantnym sosem bolońskim. Ziemniaki wzbogaciłam smakiem pieczarek. Muszę powiedzieć, że efekt przerósł moje oczekiwania. Potrawę przygotowuje się mniej więcej tyle samo, co tradycyjny obiad ziemniaki+schabowe. Za to efekt dziesiątki razy lepszy, ciekawszy, smaczniejszy. Gorąco polecam na co dzień, na kameralne przyjęcie czy niedzielny obiad.
Ilość jajek należy dostosować do ilości osób przy stole.


Składniki:

Na spód ziemniaczano-pieczarkowy:
  • 0,7 kg ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do ziemniaków + 3 łyżki do smażenia pieczarek
  • 150g pieczarek
  • 50g startego żółtego sera
  • płaska łyżeczka soli
Na sos boloński:
  • 0,5 kg mielonego mięsa indyka (lub wieprzowe)
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Dodatkowo:
  • odrobina oleju i tartej bułki do przygotowania formy
  • 100 g sera żółtego
  • 3 jajka 
  • szczypiorek
  • gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, rozmarynem i 1 łyżką oliwy. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze płasko rozłożyć ziemniaki. Piec 20 minut, po tym czasie wymieszać i podpiec jeszcze 15 minut. 
  2. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni mocno rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki i usmażyć. Dodać upieczone ziemniaki, przemieszać i wyłączyć ogień. Dodać starty ser, dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i chwilę smażyć. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć do odparowania wody (około 15 minut).

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ziemniaki i wyrównać. Ziemniaki posypać 50 g startego sera żółtego. Na to wyłożyć mięso i dokładnie wyrównać, najlepiej uklepując dłonią.
Przy pomocy kubka odcisnąć w mięsie 3 koła, do których wbić surowe jajka. Posolić.
Piec w 200 stopniach do ścięcia białek, około 15-20 minut.

Gotowe danie udekorować tartym serem, posiekanym szczypiorkiem i gałązkami rozmarynu

Smacznego!!




1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...