Ilość jajek należy dostosować do ilości osób przy stole.
Na spód ziemniaczano-pieczarkowy:
- 0,7 kg ziemniaków
- 2 łyżki posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżka suszonego
- 1 łyżka oleju rzepakowego do ziemniaków + 3 łyżki do smażenia pieczarek
- 150g pieczarek
- 50g startego żółtego sera
- płaska łyżeczka soli
Na sos boloński:
- 0,5 kg mielonego mięsa indyka (lub wieprzowe)
- 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Dodatkowo:
- odrobina oleju i tartej bułki do przygotowania formy
- 100 g sera żółtego
- 3 jajka
- szczypiorek
- gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, rozmarynem i 1 łyżką oliwy. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze płasko rozłożyć ziemniaki. Piec 20 minut, po tym czasie wymieszać i podpiec jeszcze 15 minut.
- Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni mocno rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki i usmażyć. Dodać upieczone ziemniaki, przemieszać i wyłączyć ogień. Dodać starty ser, dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać mięso i chwilę smażyć. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć do odparowania wody (około 15 minut).
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ziemniaki i wyrównać. Ziemniaki posypać 50 g startego sera żółtego. Na to wyłożyć mięso i dokładnie wyrównać, najlepiej uklepując dłonią.
Przy pomocy kubka odcisnąć w mięsie 3 koła, do których wbić surowe jajka. Posolić.
Piec w 200 stopniach do ścięcia białek, około 15-20 minut.
Gotowe danie udekorować tartym serem, posiekanym szczypiorkiem i gałązkami rozmarynu
Smacznego!!
wygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuń