Do pasztetu polecam zdrowy sos tatarski, na który przepis zamieściłam tutaj - klik
pasztet z mięsa z rosołu i kaszy gryczanej |
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- mała garść suszonych grzybów leśnych
- łyżka sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- mięso z rosołu (miałam około 20 dag wołowego + 2 całe udka, + 4 skrzydełka)
- 2 marchewki z rosołu
- 15 dag wątróbki drobiowej
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, tymianek, majeranek
- w oryginalnym przepisie była 1 łyżka mąki ziemniaczanej, której ja nie dodałam
- olej do smażenia
- kasza manna i masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Kasza:
- Grzyby zalewamy 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy aż zmiękną. Wodę odcedzamy i mierzymy jej ilość.
- Do rondla wsypujemy kaszę. zalewamy 1,5 szklanki płynu = wody z grzybów + odpowiednia ilość zwykłej wody dla uzupełnienia.
- Do kaszy z wodą dodajemy namoczone grzyby, liść laurowy i sos sojowy. Przykrywamy rondel. Zagotowujemy. Gdy kasza wchłonie wodę zdejmujemy ją z ognia i zawijamy w koc lub duży ręcznik na pół godziny. po tym czasie studzimy.
Pieczarki:
- Pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Szklimy cebulkę i dodajemy pieczarki. Smażymy aż będą gotowe. Studzimy.
Wątróbka:
Oczyszczamy mięso i smażymy do zbrązowienia na niedużej ilości oleju. Studzimy.
Przygotowanie pasztetu:
- Mielimy wątróbkę, mięso z rosołu, marchewkę, pieczarki, kaszę.
- Dodajemy pozostałe składniki oprócz jajek.
- Dokładnie mieszamy i doprawiamy masę.Jajka dodajemy dopiero na końcu gdy masa będzie już odpowiednio doprawiona
- Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Wkładamy masę do formy i wyrównujemy.
- Pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach. kroimy po wystudzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)