piątek, 6 marca 2015

Soczysty klops z jajkiem i pieczarkami (Wielkanoc)

Mój szanowny Małżonek powiedział, że ten klops to jedna z najlepszych potraw, jakie jadł. Pierwszego dnia "wciągnął" połowę tego klopsa z surówką. Drugiego dnia klops zjedliśmy na zimno na kanapki. Dzięki moim zabiegom pozostał idealnie soczysty. Wszystkie soki pozostają w mięsie, co czyni je wyjątkowo smacznym.
U mnie doprawiony na lekko ostro.

Klops z jajkiem i pieczarkami

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżka śmietany (daję taką, jaka akurat jest otwarta, czasem 18, czasem 30, bez większego znaczenia)
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy
  • 1 średnia cebulka
  • 1 jajko (surowe, do mięsa)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • bułka tarta
  • folia aluminiowa
  • Przyprawy: spora szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli morskiej, czubata łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Pieczarki obieramy  i kroimy na ćwiartki, jeśli są małe, na ósemki jeśli są duże.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej (na maksymalnym ogniu). Wrzucamy pieczarki i smazymy na dużym ogniu do zrumienienia. Następnie ogień zmniejszamy do minimum, wlewamy sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut pod przykryciem. Pieczarki przekładamy do miseczki i studzimy (uwaga, są pyszne! Pilnujcie żeby domownicy nie zjedli wszystkich :))
  4. W dużej misce mieszamy mięso, śmietanę, surowe jajko, drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na koniec uzupełniamy bułką tartą by wchłonęła wilgoć na tyle, by mięso można było formować (ilość bułki zależy od mięsa). Mięso powinno mieć konsystencję podobną jak na kotlety mielone.
Zwijanie klopsa: (foto niżej)
  1. Na blacie układamy 2 duże arkusze folii aluminiowej błyszczącą strona do góry.
  2. Na folii formujemy mięso w prostokątny "placek"
  3. Na mięsie rozkładamy pieczarki. Dłonią wciskamy je w głąb mięsa.
  4. Jajka obieramy i ścinamy im czubki (około 0,5cm)
  5. Jajka układamy w środku mięsa jedno przy drugim
  6. Ciasno zwijamy roladę pomagając sobie folią aluminiową. Jeśli prostokąt okazał sie za duży odcinamy nadmiar mięsa.Rolada powinna byc szczelnie zawinięta. Dla pewności możemy gotową roladę zawinąć w dodatkowy płat folii.
  7. . Delikatnie rolujemy palcami (jak wałki na kopytka) żeby mięso oblepiło jajka. 
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut.
  9. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika ale nie odwijamy z folii. Jeśli ma byc soczyste musi w tej folii zostać do przestygnięcia, ona nie pozwala mięsu odparować.Jeżeli klopsa chcecie zjeść na gorąco odczekajcie minimum 30 minut z odwinięciem mięsa, choć ja pozwoliłam mu w folii całkiem wystygnąć i potem szybko podgrzewałam pojedyncze plastry klopsa.
  10. Jeśli klopsa robicie do jedzenia na zimno pozwólcie mu całkowicie wystygnąć bez odwijania folii aluminiowej, będzie baaaardzo soczysty.

Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Planuję na Wielkanoc. :) Fajny pomysł z pieczarkami.

    P.S. Miseczki z Empika też posiadam:)))

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był bardzo fajny zestaw kolorystyczny, w sam raz dla blogerek :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Spróbuje zrobić na próbę na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam jest pycha,jedynie mięso zamieniłam na wieprzowe.POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje i dziękuję za komentarz :)

      Wesołych Świąt :)

      Usuń
  4. Witam, gdybym robił klopsa z 1kg, czy trzeba zwiekszyć do 2 jajek surowych, zwiekszyć dwa razy śmietanę i musztardę? Proszę o podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Będzie też potrzebna dodatkowa cebula i trochę więcej tartej bułki.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...