Kolejna propozycja na pyszny obiad do pracy. Danie smaczne zarówno na zimno jak i na gorąco. Szybkie przygotowanie wieczorem i szybkie podgrzanie nazajutrz w mikrofali. I dużo zdrowszy i bardziej wartościowy posiłek niż coś kupionego w biegu.
Potrzebujesz:
250g makaronu jajecznego
1 opakowanie warzyw mrożonych na patelnię - dziś mieszanka zawierająca marchew, strąki grochu, kukurydzę, paprykę i bakłażana.
1 udo indyka (ok 700-800g)
Olej lub oliwa
200 ml śmietanki rzadkiej 30 %
ulubione przyprawy do indyka: dziś użyłam granulowanego czosnku, pieprzu, tymianku i ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawami i zalać 4 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu.
Warzywa gotować na parze przez 25 minut
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mięso razem z zalewą i przesmażyć koło 5 minut mieszając by się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień, przykryć i poddusić 20 minut. W razie czego można dodać odrobinę wody.
Do garnka wkładamy warzywa, gotowe mięso i odcedzony makaron. Zalewamy śmietanką i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na mały ogień i chwilę gotujemy aż śmietanka odparuje (jakieś 2-3 minuty). Doprawiamy do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem.
Można jeść na ciepło i na zimno
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)