wtorek, 29 października 2013

Pierś kurczaka zapiekana z porami

Jedna z moich ulubionych potraw. Ze względu na kaloryczność jadam ją rzadko, ale z menu chyba nigdy całkiem nie zniknie :) Najczęściej serwuję z tymi ziemniakami i surówką z pora. Może Was dziwić, że kurczak w porach i jeszcze do tego sałatka... ale por, którym nam się upiecze zupełnie nie będzie przypominał w smaku tego sałatkowego :) Spróbujcie sami.



Potrzebujesz:
1 dużą pierś kurczaka
1 dużego pora
1,5 czubatej łyżki majonezu
przyprawę złocistą do kurczaka.

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy jak na kotlety. Nie rozbijamy.
Pora kroimy w plastry grubości koło 0,5-0,7 cm. Układamy w żaroodpornym naczyniu, na pora kładziemy kurczaka. Obficie posypujemy przyprawą złocistą i smarujemy majonezem równo go rozprowadzając.
Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach aż nam się zrobi z majonezu taka zrumieniona skorupka.


Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Anuś cudowny ten kurczaczor :-). Pyszny w smaku, mięciutki, soczysty-niebo w gębie :D. I jaki prosty w wykonaniu! Dla mnie 6+ :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie też dziś go robię :)

      Ciesze się, że smakowało :)

      Usuń
  2. Pyszne polecam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja go wypróbuję jutro na obiadek:) wygląda wspaniale, mniam:) Mój mąż uwielbia pora więc mam nadzieję że zaspokoję jego podniebienie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś, pychotka, polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. zastanawia mnie tylko czy piec go na termoobiegu czy grzałki góra dół?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piękę góra-dół

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź:) Rzadko spotykana sprawa, danie szybkie i tanie, ale smakuje lepiej jak doskonale! Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że smakowało :) Też muszę zrobic bo chodzi za mną od jakiegoś czasu :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...