niedziela, 27 października 2013

Zapiekanka z pieczarkami i mielonym mięsem

Dziś proponuję Wam szybką w wykonaniu zapiekankę z pieczarkami i mielonym mięsem. Robię ją dość często- jest pyszna i zawsze sie udaje.



Potrzebujesz:
1 opakowanie makaronu typu kokardki
0,5 kg mielonego mięsa indyka
0,5 kg pieczarek
1 cebula
200 ml śmietany 18 %
200g żółtego sera w kostce
3 jajka
oliwa z oliwek
odrobina bułki tartej
pieprz, sól, vegeta

Przygotowanie:
makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy mięso razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy mięso się usmaży dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Wszystko smażymy do odparowania wody z pieczarek (około 10 minut). Doprawiamy do smaku.

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Wykładamy połowę makaronu, farsz mięsny i drugą połowę makaronu. Wszystko równomiernie zalewamy sosem przygotowanym ze startego sera, śmietany i jajek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gdy wierzch zacznie się lekko rumienić zapiekanka jest gotowa.

Smacznego!


3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...