Potrzebujesz: (na tartę o średnicy 20 cm)
Na ciasto:
- 1 pełną szklankę mąki pszennej tortowej
- 60g zimnego masła
- 1 łyżkę zimnej śmietany 18 %
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody
- pół płaskiej łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- pół kostki mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 150g serka ricotta
- 1 żółtko
- przyprawa gyros, sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 1 pomidor
- 3/4 kulki mozzarelli
- forma do tarty lub tortownica
Przygotowanie:
- Rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Ogien powinien być mocny żeby woda ze szpinaku nam odparowała jak najszybciej. Często mieszamy. Po 3-4 minutach gdy szpinak odparuje zdejmujemy go z patelni do ostudzenia.
- Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 4 łyżki oliwy i obsypujemy przyprawą gyros. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
- Rozgrzewamy patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy kurczaka.
- Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy usmażone mięso.
- Ricottę mieszamy z żółtkiem i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem (ma być pikantne.) Wykładamy na kurczaka.
- Na szpinaku układamy plastry pomidora. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę.
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu tartę razem z formą kładziemy na duży talerz i przykrywamy drugim. Trzymając oba talerze odwracamy je. Ściągamy formę z tarty (silikon odejdzie bez problemu). Znó przykładamy talerz i odwracamy ponownie. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)