czwartek, 6 marca 2014

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i ricottą - pycha!

Kolejny przepis ze szpinakiem w roli głównej i znów strzał w dziesiątkę! Tarta jest dość łatwa i niezbyt pracochłonna, za to efekt znakomity. Szpinakowe niejadki powinny zjeść ze smakiem. Wspaniała kompozycja z ricottą - szpinak wychodzi delikatny, kremowy a zarazem pikantny i aromatyczny. Dla mnie potrawa absolutnie rewelacyjna.



Potrzebujesz: (na tartę o średnicy 20 cm)

Na ciasto:

  • 1 pełną szklankę mąki pszennej tortowej
  • 60g zimnego masła
  • 1 łyżkę zimnej śmietany 18 %
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • pół płaskiej łyżeczki soli
Na nadzienie:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • pół kostki mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g serka ricotta
  • 1 żółtko
  • przyprawa gyros, sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • 1 pomidor 
  • 3/4 kulki mozzarelli
  • forma do tarty lub tortownica

Przygotowanie:
  1. Rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Ogien powinien być mocny żeby woda ze szpinaku nam odparowała jak najszybciej. Często mieszamy. Po 3-4 minutach gdy szpinak odparuje zdejmujemy go z patelni do ostudzenia.
  2. Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
  3. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 4 łyżki oliwy i obsypujemy przyprawą gyros. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
  4. Rozgrzewamy patelnię i na bardzo mocnym ogniu smażymy kurczaka.
  5. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy usmażone mięso.
  6. Ricottę mieszamy z żółtkiem i dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem (ma być pikantne.) Wykładamy na kurczaka.
  7. Na szpinaku układamy plastry pomidora. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę.
  8. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  9. Po upieczeniu tartę razem z formą kładziemy na duży talerz i przykrywamy drugim. Trzymając oba talerze odwracamy je. Ściągamy formę z tarty (silikon odejdzie bez problemu). Znó przykładamy talerz i odwracamy ponownie. Gotowe!

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...