Potrzebujesz:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 szklankę mąki pszennej
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki bakalii (użyłam mieszanki studenckiej)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę, sodę i sól.
- W osobnej misce blenderem utrzeć masło. Dodać cukier i cukier wanilinowy i ucierać 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać.
- Dodać mąkę, płatki i drobno posiekane bakalie. Wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 170 stopni.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- Z ciasta formować kulki, kłaść je na papierze i spłaszczać na grubość poniżej 0,5 cm. Wyrównać brzegi na miarę możliwości.
- Piec 15 minut
- Przed podaniem wystudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)