Młoda kapusta króluje na stole. Tak za nią tęskniłam, że mogę jeść w kółko aż znów zniknie.
Dziś dla odmiany botwinka - u mnie słodko - pieprzna z subtelnym dodatkiem śmietany i soku z cytryny. Bomba!
A dla zainteresowanych tematyką zdrowotną: botwinka odkwasza i odtruwa organizm, koi nerwy, pobudza apetyt, korzystnie wpływa na wygląd skóry. Zawiera między innymi witaminy A, C, wapń i żelazo.
Potrzebujesz:
- 1 duży pęczek botwinki
- 1 włoszczyznę
- 1 buraka
- sok z połówki cytryny
- 100 ml śmietany 18 %
- sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Z włoszczyzny odłożyć największą pietruszkę i 2 marchewki. Resztę obrać, umieścić w garnku i zalać 2 litrami wody. Dodać listek i ziele, zagotować. Gotować około 40 minut. Wyjąć warzywa, listek i ziele.
- Odłożoną wcześniej pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do wywaru razem z obranymi i startymi buraczkami ( Tymi z botwinki i 1 dużym). Gotować 10 minut.
- Dodać drobno posiekane liście i łodygi botwinki. Gotować do miękkości około 15-20 minut.
- Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać trochę zupy, dokładnie rozmieszać i przelać do garnka).
- Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku.
Smacznego!
uwielbiam takie zupki ;)
OdpowiedzUsuń