Babcia mojego męża przyrządza młodą kapustkę zupełnie inaczej, niż ja. Dodaje mięso, o ile dobrze pamiętam od szynki, i taką kapustkę podaje samą do ziemniaków.
Ja jednak mięso wolę osobno na talerzu. Dlatego tradycyjnie już najpierw młoda kapusta u mnie - podduszona na masełku z koperkiem. Za jakiś czas może dodam przepis babci męża (jak zdradzi!) bo ta jej też ma w rodzinie ogromne powodzenie.
A co do koperku: jem go wyłącznie o tej porze roku, z młodą kapustą. Zwyczajnie sobie młodej kapusty nie wyobrażam bez koperku.
Potrzebujesz:
- 1 główkę młodej kapusty
- 100 g masła
- pół pęczka koperku (jeśli lubisz możesz dać cały)
- 1 duża cebula
- śmietana (dałam około 100 ml gęstej śmietany 18%)
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół domowej kostki rosołowej (jeśli nie masz możesz doprawić kapustę vegetą do smaku, chociaż polecam zrobić kostki
Przygotowanie:
- Kapustę umyć, odrzucić 2 zewnętrzne liście i poszatkować.
- Umieścić kapustę w garnku, zalać wodą by przykryła całą kapustę. Zagotować. od zagotowania gotować 5 minut, odcedzić na durszlaku.
- W garnku roztopić masło i zeszklić na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę.
- Na cebulę wrzucić kapustę. Dodać sól, pieprz i kostkę (lub vegetę). Smażyć przez chwilę.
- Podlać kapustę 300 -350 ml wody. przykryć i dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie (nie ma być rozgotowana, trzeba sprawdzać czy dobra. U mnie gotowała się koło 20 minut).
- Jeśli w kapuście stoi za dużo wody należy jej część odlać przed dodaniem śmietany. Wody powinno być ledwo co na dnie.
- Dodajemy śmietanę i mieszamy
- Zaprawiamy mąką.
- Na sam koniec dodajemy opłukany, drobno posiekany koperek.
Podajemy do obiadu: u mnie obowiązkowo do musztardowych kotletów mielonych (spróbujcie koniecznie takie zrobić!)
Ja również uwielbiam młodą kapustę, chociaż robię ją w trochę inny sposób, bo bez śmietany i cebuli. Ale tak jak piszesz: obowiązkowo z dużą ilością koperku. Ależ zgłodniałam patrząc na to zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń