środa, 7 maja 2014

Zdrowe śniadanie: pyszna pasta kanapkowa bez tłustych nawilżaczy

Nawet jeśli na co dzień nie interesuje Was zdrowe odżywianie i nie zwracacie uwagi na to, co jecie, to warto chociaż raz na jakiś czas zapewnić organizmowi porządną dawkę zdrowia. Najlepiej w smacznej, przystępnej formie. Tym razem proponuję pastę kanapkową z pieczarkami, jajkiem i szpinakiem.
O właściwościach szpinaku już pisałam, zatem przypomnę tylko że jest ważny w profilaktyce przeciwnowotworowej. 

Pasta jest pyszna, lekko pikantna o delikatnym, pieczarkowym aromacie. Ja najbardziej ją lubię z chrupkim pieczywem i rzodkiewką. Następnym razem planuję dodać ok 1/4 kostki białego sera.
Polecam Wam takie zdrowe śniadanie na dobry początek dnia :)



Potrzebujesz:
  • 250g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • pieprz ziołowy, czosnek granulowany, ewentualnie sól (ja nie solę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w  kostkę
  2. pieczarki obieramy i ścieramy na grubych oczkach
  3. na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulkę i szklimy. Dodajemy pieczarki i smażymy na średnim ogniu koło 5 minut często mieszając
  4. Dodajemy zamrożony szpinak. Smażymy wszystko razem aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Studzimy
  5. Przekładamy do miski i dodajemy 3 obrane, ugotowane na twardo jajka. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy.
  6. Dodajemy jedno jajko pokrojone w drobną kostkę (dla wyglądu, jak ktoś woli może je zmiksować z resztą).
  7. Pastę przekładamy do słoika i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...