Ja również zakochałam się w niej kilka lat temu, kiedy cała rodzina zjechała się do dziadka "na przecieruchy"
Ja uwielbiam odsmażane, z cebulką albo jajkiem sadzonym, przepyszne!
Przecieruchy |
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg mąki pszennej
- łyżeczka soli
- tłuszcz do odsmażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach, nie wylewać wody. Pozostawić na wierzchu az trochę ściemnieją.
- Dodać mąkę i dokładnie wymeiszać.
- W garnku zagotować wodę z solą. Dwiema łyżkami formować nieduże kluseczki i wkładać do wrzątku. Zamieszać.
- Gotować około 5 minut, hartować zanurzając na sekundę w zimnej wodzie.
- Po wystudzeniu pokroić na "kopytka" i odsmażyć na oleju
Smacznego!
Ziemniaki do obiadu - ciekawsza wersja |
Nigdy nie słyszałam takiej nazwy :)
OdpowiedzUsuńJak byłam mała, jadłam kluski ziemniaczane z kluszczanką, czyli takie właśnie kluski razem z wodą, w której się gotowały, i skwarkami :)
ja też nie znałam takiej potrawy :) Dopiero po ślubie przejęłam ją z rodzinnych tradycji męża :)
UsuńHej, wczoraj odkrylam Twoj blog:-) i juz wiem, ze bede tu czestym gosciem. Ziemniaki scieramy na malych oczkach... Czy chodzi o te najdrobniejsze? Ma wyjsc papka czy na tych nieco wiekszych?
OdpowiedzUsuńTak, chodzi o najdrobniejsze oczka
UsuńMiło mi, że blog przypadł Ci do gustu ;)
bardzo fajna przekąska :)
OdpowiedzUsuń