piątek, 14 listopada 2014

Przecieruchy

Ulubiona potrawa z dzieciństwa mojego męża.

Ja również zakochałam się w niej kilka lat temu, kiedy cała rodzina zjechała się do dziadka "na przecieruchy"

Ja uwielbiam odsmażane, z cebulką albo jajkiem sadzonym, przepyszne!

Przecieruchy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do odsmażenia
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach, nie wylewać wody. Pozostawić na wierzchu az trochę ściemnieją. 
  2. Dodać mąkę i dokładnie wymeiszać.
  3. W  garnku zagotować wodę z solą. Dwiema łyżkami formować nieduże kluseczki i wkładać do wrzątku. Zamieszać.
  4. Gotować około 5 minut, hartować zanurzając na sekundę w zimnej wodzie.
  5. Po wystudzeniu pokroić na "kopytka" i odsmażyć na oleju
Smacznego!

Ziemniaki do obiadu - ciekawsza wersja

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam takiej nazwy :)
    Jak byłam mała, jadłam kluski ziemniaczane z kluszczanką, czyli takie właśnie kluski razem z wodą, w której się gotowały, i skwarkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie znałam takiej potrawy :) Dopiero po ślubie przejęłam ją z rodzinnych tradycji męża :)

      Usuń
  2. Hej, wczoraj odkrylam Twoj blog:-) i juz wiem, ze bede tu czestym gosciem. Ziemniaki scieramy na malych oczkach... Czy chodzi o te najdrobniejsze? Ma wyjsc papka czy na tych nieco wiekszych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o najdrobniejsze oczka

      Miło mi, że blog przypadł Ci do gustu ;)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...