Deser możemy przygotować w szklankach lub filiżankach, nalezy pamiętać że naczynie nie może być zwężane ku górze, bo wtedy nie wyjmiemy deseru. oczywiście można go zjeść i z kieliszka, wydaje mi się jednak, że wtedy stracimy ten cudowny efekt lekko roztopionej gałki.
W smaku - wyborny. Delikatny, kremowy serniczek waniliowy z posmakiem czekolady i nutellowego nadzienia. Całości dopełnia czekoladowy spód z herbatnikami, które urozmaicają teksturę deseru.
Bardzo polecam!
Mini serniczki z nutellą |
Składniki: (na 4 filiżanki):
- 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub sera "wiaderkowego" na sernik
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie cukru wanilowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka nutelli
- 4 herbatniki
- 4 filiżanki
- 4 kieliszki do wódki
Przygotowanie:
- Odłożyć do miseczki 4 łyżki sera. Pozostały ser podzielić na dwie równe części
- Zagotować 1 szklankę mleka. Wyłączyć gaz, dodać 2 łyżeczki żelatyny, rozmieszać. pozostawić do przestudzenia.
- Połowę sera utrzeć z cukrem wanilinowym. Mleko z żelatyną przelać przez sito (żeby usunąć ewentualne grudki). Powoli wlewać chłodne mleko z żelatyną jednocześnie mieszając. Krótko zmiksować.
- Do każdej filiżanki wlać 2 łyżki. Wstawić do lodówki aż stężeje.
- Na stężały spód wylać po równo reszta masy waniliowej. Na środku postawić kieliszek, który utworzy dziurę w środku deseru na nadzienie.
- Odstawiamy do lodówki do stężenia.
- Gdy masa stężeje do kieliszka wlewamy odrobinę gorącej wody. Chwilę czekamy i usuwamy kieliszek.
- Wcześniej odłożone 4 łyżki sera dokładnie mieszamy z nutellą. Powstałym kremem wypełniamy dziury po kieliszkach. Odstawiamy do stężenia.
- Przygotowujemy serniczek czekoladowy: Z czekolady odkładamy 4 kostki, a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. przestudzoną łączymy z serem i łyżką cukru pudru. Mleko zagotowujemy, rozpuszczamy żelatynę, studzimy. przelewamy przez sito. powoli wlewamy do masy czekoladowej. krótko miksujemy.
- Pozostałe kostki czekolady siekamy i wrzucamy do masy czekoladowej.
- herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki. Wlewamy do filiżanek 3/4 masy czekoladowej, posypujemy herbatnikami, dopełniamy resztą masy.
- Upewniamy się, że żaden herbatnik nam nie wystaje ponad masę. Jeśli wystaje wciskamy do środka.
- Odstawiamy deser do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmowanie z filiżanek:
Do garnka wlewamy trochę gorącej wody. W wodę wstawiamy filiżanki z deserem. Dopełniamy ciepłą wodą ostrożnie - by nie wlać wody na deserki. Woda powinna sięgać po sam brzeg filiżanek.Czekamy minutę.
Odwracamyna talerzyk i lekko stukamy, Można wąskim nożykiem oddzielić deser od filiżanki, ale nie powinno być takiej potrzeby. jeśli deser nie chce wyjść wsadzamy go jeszcze na chwilę do ciepłej wody, aż zechce :)
Smacznego!
Jakie muszą być pyszne... :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę je wypróbować
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie, zjadłabym sobie takie cudo :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale cudnie to wygląda. I na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuń