piątek, 12 czerwca 2015

Kotlety mielone z młodą kapustą

Prosto, szybko i smacznie. Szczerze mówiąc dopiero pare dni temu usłyszałam od mojej babci, że kilka dekad temu jadła u kogoś kotlety z młodą kapustą. Dopytałam się dokładnie jak smakowały i wygladały, ile tej kapusty dać, a ponieważ młodą kapustę uwielbiam od razu zaczęłam kombinować z przepisem. Juz za pierwszym razem wyszły przepyszne - bardziej soczyste niż zwykłe kotlety mielone, trochę jakby słodsze, ale nie słodkie. Prawdziwy miłośnik młodej kapusty powinien byc zadowolony z wypróbowania tego przepisu :)

Kotlety mielone z młodą kapustą

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa indyla
  • 1,5 szklanki drobno posiekanej młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
  • 1 cebula
  • olej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niedużej ilości oleju.
  2. Mięso wymieszać z kapustą, cebulą, jajkiem, musztardą. Doprawić solą i pieprzem i dodać tyle bułki tartej, by masę można było swobodnie formować w kotleciki.
  3. Uformowane nieduże, płaskie kotlety w kształcie medalionów obtaczać w bułce i smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. U mnie smażyły się łącznie około 13 minut.
Smacznego!

Kotlety mielone

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...